Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Влада и привредници заједно у промоцији домаћих производа - „Купујмо домаће“

Објављено: 29.03.2018. 21:04 Аутор: МПРР

MPRRMPRR 

Влада Црне Горе, у сарадњи са Привредном комором, и у партнерству са трговачким ланцима и произвођачима, покреће снажну кампању за промоцију домаћих производа и услуга под називом „Купујмо домаће“.

У сусрет покретању кампање, данас је у Привредној комори одржан састанак представника Владе, ПКЦГ и произвођача. Састанак су отворили потпредсједник Владе и министар пољопривреде и руралног развоја мр Милутин Симовић, министарка економије Драгица Секулић и предсједник ПКЦГ Властимир Голубовић.

MPRRСимовић: Партнерство у пројекту гарант успјеха

Потпредсједник Симовић је казао да га радује исказана спремност да се на овако важном пројекту ради заједно и партнерски, што је једина формула која гарантује успјех. „Радује ме што данас промишљамо како да сви заједно и партнерски допринесемо укупном расту наше економије, а тиме и бољој позицији произвођача и успјеху предузетничких иницијатива, што све у коначном треба да допринесе отварању значајног броја нових радних мјеста, да постојећа буду сигурнија, одрживија, боље плаћена“, казао је Симовић.

Он је исказао и увјерење да ће у наставку пројекта бити и формално потврђена спремност и укљученост  сектора  туризма.

„У синергији добрих идеја из свих сектора, сигуран сам да ће партнерство имати за резултат оно што се зове - добро Црне Горе, добро за економију Црне Горе, добро свих грађана Црне Горе“, поручио је Симовић.

Пуна сала порука партнерства у напретку

Потпредсједник је, такође, исказао задовољство због великог интересовања свих учесника, што потврђује пуна сала и овдје данас у ПКЦГ, али и широм Црне Горе на скуповима гдје се говори о развоју. „Из ове и тих пуних сала шаље се порука да грађани и предузетници Црне Горе желе напредак Црној Гори, напредак свим грађанима , да желе стабилност, сигурност, желе да се развија наша економија и да у свему томе то добро осјете грађани“.

Симовић је истакао да су вриједни предузетници постигли значајан напредак у унапређењу производње, у дијелу увођења најзахтјевнијих стандарда и технологија, освајања домаћег и ширих тржишта, уз увјерење да ће наставити да унапређују пословање, како би и у контексту потреба овог пројекта, повећали обим производње, обезбиједили континуитет понуде, обезбиједити цјеновну конкуретност и усвајали нове стандарде.

„Мислим да смо, кроз све оно што сте радили у својим погонима најбоље показали да је у Црној Гори стасала једна одговорна, мудра и предузетна генерација, на темељима које су градиле раније вриједне генерације, у свим секторима – производње, трговине, туризма.

За Симовића кампања „Купујмо домаће“, како је истакао, није кампања, већ треба да буде редован и континуиран посао свих партнера на пројекту. Он је додао да је одлука шест великих трговачких ланаца да буду партнери, порука најбољег разумијевања потребе тог партнерства, потребе да у трговинама јасно буду препознати домаћи производи, који имају свој квалитет, здравствену  безбједност, аутохтоност, органски знак, компаративну предност близине фарме, њиве, погона и трпезе, што су предности које се морају искористити.

Потпредсједник је оцијенио да у таквој, партнерској комуникацији морају постојати сви елементи фер трговине, те да је обавеза државе да успостави услове за елиминисање свих елемената нелојалне конкуреције.

Куповином домаћег производа грађанин даје лични допринос расту свог стандарда

Кључна позиција, сигуран сам, припада потрошачу – грађанину. У тренутку када доноси одлуку да купи домаћи производ сваки грађанин одлучује да допринесе отварању нових радних мјеста, одлучује да ојача фондове за даље унапређење образовања, здравства, инфраструктуре, културе, спорта и социјалне бриге о онима којима је потребна. Куповином домаћих производа, грађанин доприноси и расту конкурентности домаћих произвођача и, у коначном, расту свог животног стандарда”, казао је Симовић.

MPRRСекулић: Куповином домаћег производа помажемо развој државе

Министарка економије Драгица Секулић казала је да Црна Гора, као чланица Свјетске трговинске организације (СТО) и потписница ЦЕФТА споразума, условљена да не смије и не може да фаворизује домаће производе у односу на увозне, али оно што може јесте да их учини видљивијим.

„Оно што сигурно можемо је да вас покажемо, да се поносимо оним што је призведено у Црној Гори и да нашим грађанима пошаљемо двије важне поруке: све оно домаће што купите у нашим радњама остаје у нашој држави у износу од 80%-85% и све оно што купимо помаже нашим произвођачима и фирмама да буду боље, да се развијају, да људи који у њима раде редовне примају плате. Јер, кад се ви развијате, тако и држава може да се развија“, казала је министарка Секулић.

Према њеним ријечима, црногорски произвођачи су кроз директну комуникацију са Министарством економије као свој највећи проблем у пословању наводили управо невидливост њихових производа и позициониање, односно чињеницу да се домаћи производи на полицама уопште не виде.

Поред тога, истраживање јавног мњења показало је да црногорски потрошачи нису довољно информисани о томе шта је то у нашим трговинама произведено у Црној Гори. Због тога, сматрамо да једино на овај начин, заједно, можемо да покажемо шта је оно што ви производите и да код људи у Црној Гори пробудимо тзв. 'економски патриотизам' и потребу да купују домаће“, казала је министарка Секулић.

Предсједник Привредне коморе Црне Горе Властимир Голубовић је објаснио да иницијатива ове асоцијације и два министарства треба да допринесе бољем позиционирању домаћих производа на тржишту и подизању свијести потрошача  - грађана и привреде - о домаћим производима и услугама.

Програм има циљ да анимира цјелокупну црногорску јавност: произвођаче, трговинске ланце и потрошаче. Подсјетио је да је раније одржан састанак са представницима трговинских ланаца који су неподијељено прихватили иницијативу да у својим малопродајним објектима подрже реализацију наведеног програма, којим ће се обезбиједити боља видљивост и позиционирање домаћих производа.

Привредници су током дискусије неподијељено истакли позитиван став о промоцији домаћих производа под слоганом „Купујмо домаће“, оцијењујући да је ријеч о доброј пракси која је већ дуже вријеме присутна у региону али и државама ЕУ.

Пројекат „Купујмо домаће“ за почетак ће имати реализацију идеју да Министарство економије, Министарство пољопривреде и руралног развоја, и ПКЦГ у сарадњи са трговачким ланцима Воли, ХД Лаковић, Арома, Идеа, Франца и Мегапромет, отпочну специјално обиљежавање производа који се налазе у поменутим маркетима. О активностима у наставку кампање јавност ће бити у континуитету обавјештавана.


Министарство економије

Министарство пољопривреде и руралног развоја

Привредна комора Црне Горе 

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?