Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Бокељска морнарица ће бити кандидована на УНЕСЦО Репрезентативну листу нематеријалне баштине човјечанства

Објављено: 30.03.2018. 01:44 Аутор: мку
Влада Црне Горе је усвојила на данашњој сједници Номинациони досије за упис Бокељске морнарице на УНЕСЦО Репрезентативну листу нематеријалне баштине човјечанства.

Припрема Номинационог досијеа за упис Бокељске морнарице на УНЕСЦО Репрезентативну листу нематеријалне културне баштине почела је у марту прошле године, када је формирана Радна група.

Цијенећи да је учешће локале заједнице од посебног значаја за дефинисање мјера, али и само формулисање Номинационог досијеа, у његову припрему је била укључена и локална заједница. Такође, представници Радне групе учествовали су у раду Скупштине Бокељске морнарице, на којој су чланству организације презентовали Номинациони досије. Подршка локалне заједнице номинацији остварена је и прикупљањем сагласности представника Бокељске морнарице, али и шире локалне заједнице Котора и Боке Которске, које представљају саставни дио Номинационог досијеа. У овом процесу прикупљене су 273 сагласности, које свједоче о вриједности и значају овог нематеријалног културног добра Црне Горе.

Номинациони досије за упис Бокељске морнарице на УНЕСЦО листу ће бити предат до краја марта 2018. године, након чега слиједи фаза евалуације од стране надлежних УНЕСЦО тијела, која траје до двије године од датума предаје досијеа.

Бокељска морнарица је нематеријално културно добро Црне Горе, које баштини 12 вјекова традиције локалне заједнице Боке. На простору Боке смјењивале су се бројне културе и друштвено-политички системи, али се Бокељска морнарица успјела очувати упркос свим тим промјенама, захваљујући локалној заједници Котора, Тивта и Херцег Новог и породичним традицијама које су се уградиле у ово културно добро.

Уважавајући све њене културне вриједности, Црна Гора је одлучила да Бокељска морнарица буде прво нематеријално културно добро које ће кандидовати ка УНЕСЦО, увјерени да ће Бокељска морнарица тим чином добити још једну потврду свог већ освједоченог међународног значаја.
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?