Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Саопштење са 70. сједнице Владе Црне Горе

Služba za odnose s javnošćuSlužba za odnose s javnošću

  

Влада Црне Горе је на 70. сједници, којом је предсједавао предсједник Душко Марковић, усвојила Номинациони досије за упис Бокељске морнарице на УНЕСЦО Репрезентативну листу нематеријалне баштине човјечанства.

Прва кандидатура Црне Горе у области нематеријалног насљеђа биће предата УНЕСЦО-у до краја овог мјесеца, након чега слиједи евалуација која траје до двије године. У Номинационом досијеу је наведено да је Бокељска морнарица нематеријално културно добро Црне Горе, које баштини дванаест вјекова традиције локалне заједнице Боке, да су се на простору Боке смјењивале бројне културе и друштвено-политички системи, али да је Бокељска морнарица успјела да се очува упркос свим тим промјенама у то захваљујући локалној заједници Котора, Тивта и Херцег Новог и породичним традицијама које су се уградиле у ово културно добро.

Усвјена је Анализа о реализацији пореске политике за 2017. годину.

Основни циљ анализе је да се кроз садржај пореских и царинских прописа и наплату пореза, доприноса и других јавних прихода сагледају ефекти примјене пореске политике у 2017. години и њен утицај на привреду и буџет. Приликом представљања анализе саопштено је да су примјеном пореских прописа у 2017. години остварени укупни приходи су у износу од 1.727,7 мил. еура, и већи су у односу на претходну годину 5,4 одсто. У претходној години, остварени су државни приходи у износу од 1.594,1 мил. еура и у односу на 2016. годину већи су за 73,7 мил. еура, односно 4,9 одсто. Локални приходи у 2017. години наплаћени у износу од 133,6 мил. еура, што представља повећање од 12,7 одсто у односу на 2016. годину.

Влада је усвојила Извјештај о јавном дугу Црне Горе на 31. децембар 2017. године. Укупни јавни дуг на дан 31. децембра износи 2.758,83 мил еура или 65,12 одсто БДП-а. Узимајући у обзир депозите Министарства финансија, који укључују и 38.477 унци злата, који су на крају 2017. године износили укупно 70.90 мил. еура, нето јавни дуг Црне горе на 31.12. 2017. године износио је 2.687,93 милиона еура или 63,45 одсто БДП-а.

На сједници је донијета и Средњорочна стратегија управљања дугом за период 2018 – 2020. године којом су утврђене мјере за управљање трошковима и ризицима који се односе на дуг, у складу са постојећим макроекономским приликама и структуром дуга. Циљ који се жели остварити доношењем овог документа је смањење трошкова финансирања јавног дуга уз разуман ниво ризика, са посебном пажњом на ризик рефинансирања постојећег портфолија дуга. Стратегија се заснива на сљедећим смјерницама: уједначавање отплате дуга по годинама и продужавање рочности комерцијалног дуга; смањење ризика кроз управљање валутним ризиком и ризиком каматних стопа; постепени развој домаћег тржишта државних хартија од вриједности; минимизирање трошкова задуживања.

Влада је донијела Уредбу о измјенама и допуни Уредбе о наканди трошкова запослених у јавном сектору којом је дефинисано да се службеним путовањем не сматра извршавање радних обавеза по налогу руководиоца у области пружања услуге превоза у ваздушном и жељезничком саобраћају. Такође, службеним путовањем у иностранство се не сматра упућивање запосленог на обуку и стручно усавршавање у иностранству.

Донијета је и Уредба о утврђивању радних мјеста, односно послова у органима државне управе на којима се стаж осигурања рачуна са увећаним трајањем.

У циљу испуњавања низа међународних и националних обавеза које произилазе из интеграционих процеса, Влада је донијела Стратегију трговинских олакшица за период 2018 – 2022. година и усвојила Акциони план. Имплементацијом ових докумената уклањају се административне неефикасности у прекограничном промету робе које утичу на извозни потенцијал и конкурентност домаће привреде. Елиминисање административних неефикасности у прекограничном промету робе резултираће смањењем времана за спровођење процедура за увоз, извоз и транзит робе за 50 одсто и припадајућих трошкова за 20 одсто.

Усвојена је Информацију о реализацији и ефектима политика у области предузетништва и бизниса за период – 01. јануар до 31. март 2018. године, која садржи преглед подстицајних мјера, активности и очекиваних ефеката, са акцентом на финансијске мјере које имају за циљ отварање нових радних мјеста, подршку младима, женама у бизнису, смањење регионалних разлика, подршку приоритетним секторима, као и даљи развој бизнис заједнице. Током 2017. године по основу различитих програма пласирано је укупно 180.517.490,26 милиона еура директне подршке предузетништу и бизнису, што је омогућило да се сачува или отвори укупно 8.850 радних мјеста, са створеним предусловима њихово додатно креирање. Такође, посматрано је 13 пројеката или програма од којих 10 програма подразумијева усмјеравање директних финансијских средстава ка бизнис сектору, док су преосталих 3 усмјерени на активности подршке стварању или очувању постојећег бизниса.

Влада је донијела Програм подстицања развоја кластера у Црној Гори за период 2017-2020. година, за 2018. годину. Програм предвиђа пружање финансијске подршке ефикаснијем функционисању иновативних кластера и њиховој промоцији, како би се остварила боља конкурентска позиција предузетника, микро, малих и средњих предузећа на националном и међународном тржишту. За спровођење Програма за 2018. годину предвиђен је буџет у износу од 150.000,00 еура.

На сједници је донијета Одлуку о додјели концесије за коришћење минералне воде са изворишта „Чеоче“ општина Бијело Поље, за флаширање, односно паковање или допремање воде у комерцијалне сврхе и прихватила Уговор о концесији. Концесија за коришћење минералне воде са изворишта „Чеоче“ додјељује се инвеститору „Wатер Гроуп“ под условима који су дефинисани Уговором.

Усвојен је Извјештај о реализацији плана редовног и инвестиционог одржавања, реконструкције и изградње државних путева за 2017. годину, и Приједлог плана редовног и инвестиционог одржавања, реконструкције и изградње државних путева за 2018. годину.

У Извјештају је наведено да је у 2017. години, текућим буџетом било планирано 9.086.368.06 еура, а да је реализовано 10.137.666,41 еура, док је капитални буџет био планиран у износу од 29.500.000,00 еура, а реализован у износу од 38.664.341,37 еура.

Приједлогом плана редовног и инвестиционог одржавања, реконструкције и изградње државних путева за 2018. годину предвиђени су приоритетни радови, а припремљен је у складу са Законом о путевима, Законом о буџету Црне Горе и другим важећим документима. У 2018. години планиран је текући буџет у износу од 8.487.263,25 еура, а капитални буџет 36.400.000,00 еура, што чини укупни буџет Дирекције за саобраћај од 44.887.263,25 еура.

Влада је донијела Уредбу о измјени Уредбе о висини накнаде за коришћење објеката сигурности пловидбе на пловним путевима. Измјенама се утврђује посебна мјесечна и годишња накнада за бродара који обавља линијску пловидбу, којом се мијења постојеће умањење основне мјесечне и годишње накнаде за 30 одсто.

Усвојена је Информација о статусу пројекта реконструкције магистралног пута М-2.3 (М-10) Цетиње – Будва, критична тачка 48, дионица Кошљун – Завала са предлогом закључака за завршетак радова на овом пројекту. У Информацији је наведено да Извођач није извршио радове у уговореном року нити их је наставио по договореној динамици те је дана 12. марта 2018. године Извођачу, сходно Уговору, упућен допис којим се уговор сматра раскинутим од стране Наручиоца, због непоштовања рокова од стране Извођача. Влада је задужила Министарство саобраћаја и поморства – Дирекцију за саобраћај да, сходно одредби члана 29 Закона о јавним набвкама, који прописује поступак хитних набавки, спроведе процедуру и изабере извођача радова на завршетку овог пројекта са тридесетодневним роком за завршетак свих радова.

Влада је прихватила Предлог за издавање у дугорочни закуп локације „Врсута“ у општини Бар. Локација површине 19.798 м² издаће се у тридесетогодишњи закуп Контроли летења Србије и Црне Горе (СМАТСА) за постављање секундарног радара како би била избјегнута зависност од размјене радарске слике са провајдерима из сусједних држава и како би била значајно унапријеђена сигурност ваздушне пловидбе у простору који је у надлежности СМАТСА.

Усвојен је Оперативни план побољшања енергетске ефикасности за 2018. годину и Извјештај о реализацији плана за 2017. годину. Оперативни план побољшања енергетске ефикасности за 2018. годину, којим су предвиђена средства у износу од 10.453.410,67 еура је конципиран као план унапређења енергетских карактеристика одређених зграда којима управљају надлежни органи државне управе, као и зграда које користе јавне службе чији је оснивач држава.

Влада је усвојила Акциони план за спровођење Програма „Креативна Црна Гора: Идентитет, имиџ, промоција” 2017-2020 за 2018. годину, с Извјештајем о реализацији Акционог плана за 2017. годину. Програм „Креативна Црна Гора: Идентитет, имиџ, промоција” је конципиран као четворогодишња интересекторска платформа којом су планиране различите активности у функцији афирмације и валоризације државног и културног идентитета Црне Горе и презентације њеног мултикултурног контекста, уз развој линија подршке за креативни сектор. Програм је дизајниран кроз три основне групе пројектних активности: умјетничке, културолошке и издавачке пројекте; годишње пројектне конкурсе за 2018, 2019 и 2020. годину и Монтенегро Арт Линес Виситор Програм – програм умјетничких резиденција иностраних умјетника који својим боравком стварају архив погледа другог на Црну Гору. Буџет за Програм за 2018. годину пројектован је на 190.000,00 еура и обезбјеђује се из прописане стопе утврђене Законом о култури.

Усвојен је Извјештај о развоју и заштити права мањинских народа и других мањинских националних заједница за 2017. годину.

У расправи је констатовано да у свим областима друштвеног живота значајним за очување идентитета мањинских народа и других мањинских националних заједница предузете мјере резултирају пуним поштовањем међународних стандарда и достигнућа модерних мултинационалних демократија. У извјештајном периоду додатно се унаприједио законодавни оквир и створене су претпоставке за јачање капацитета веома значајних институција које се баве заштитом и унапређењем права мањинских народа и других мањинских националних заједница, као што су Фонд, Савјети и Центар за очување и развој културе мањина Црне Горе.

Влада је усвојила Акциони план за имплементацију Стратегије за трајна рјешења питања која се тичу расељених и интерно расељених лица у Црној Гори, са посебним освртом на подручје Коника за 2018. годину, као и Извјештај за прошлу годину. Такође, усвојен је и Акциони план за спровођење Стратегије за интеграцију лица с инвалидитетом у Црној Гори за период 2016-2020, за 2018. и 2019. годину.

Усвојен је Извјештај о реализацији Стратегије за борбу против трговине људима и Акционог плана за период 1. јул – 31. децембар 2017. године. Акционим планом је планирана је реализација 95 активности. У извјештајном раздобљу праћена је реализација 66 активности. Реализована је 21 активност, дјелимично је реализовано шест активности док се у континуитету или по потреби реализовало 39 активности.

У дискусији је указано на потребу координације државних органа надлежних за борбу против трговине људима у бољем препознавању свих појавних облика трговине људима, будући да су извјештаји показали да у том смислу постоје одређене разлике.

Влада је усвојила Извјештај о имплементацији Шенгенског акционог плана за 2017. годину и донијела Акциони план за спровођење Шенгенског акционог плана за 2018. годину. У расправи је наведено да је остварен врло висок степен од 90,44 одсто реализације мјера предвиђених за 2017. годину. Акциони план за 2018. годину садржи мјере које током претходне године нијесу, или су дјелимично реализоване, као и мјере које су у Шенгенском акционом плану предвиђене за реализацију у текућој години, како би се наставило са активностима на усаглашавању законодавства и стандарда са шенгенском правном тековином и остваривања шенгенских правила и праксе.

Усвојен је Осми полугодишњи извјештај о укупним активностима у оквиру процеса интеграције Црне Горе у Европску унију, за период јул-децембар 2017. У извјештају, који ће бити достављен Скупштини, констатовано да је Црна Гора наставила да биљежи прогресивне резултате отварањем нових поглавља, да се интензивно радило на завршетку преговарачке позиције за врло захтјевно поглавље које се односи на животну средину и испуњавању мјерила за затварање преговарачких поглавља, као и да је настављен је процес измјена састава радних група за припрему и вођење преговора, како би се одржао степен посвећености и интензитет рада у смислу испуњења обавеза из преговарачког процеса.

Влада је усвојила Усмену информацију о санацији клизишта на спомен обиљежју на Тјентишту.

Влада Црне Горе донијела је одлуку да помогне санацију клизиштем угроженог Меморијалног комплекса Тјентиште посвећеног Бици на Сутјесци с тим да висина средстава за ову намјену буде одређена након комкуникације са надлежним органима Босне и Херцеговине.

У дискусији је речено и то да је антифашизам у темељима Црне Горе и да то показујемо и односом према овом мјесту и овој, најсветлијој идеји.

СЛУЖБА ЗА ОДНОСЕ С ЈАВНОШЋУ ВЛАДЕ ЦРНЕ ГОРЕ

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?