Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Премијер Марковић и министар Храповић отворили Центар за аутизам, развојне сметње и дјечју психијатрију „Огњен Ракочевић“

Služba za odnose s javnošćuSlužba za odnose s javnošću

Предсједник Владе Душко Марковић и министар здравља др Кенан Храповић отворили су данас у Подгорици прву специјализовану медицинску установу у Црној Гори која ће се бавити проблемима аутизма, развојних препрека код дјеце и дјечјом психијатријом. Установа носи име по дјечаку Огњену Ракочевићу који је преминуо у прољеће 2016. године након што је напустио дом.

„Умјесто досадашње праксе бављења проблемима аутизма на више појединачних адреса нижег организационог нивоа, трагичан случај дјечака Огњена Ракочевића, који је ујединио Црну Гору и ставио у први план њену традиционалну солидарост, додатно је подстакао наше намјере и потребу да оснујемо Центар за аутизам. На то се надовезала међуресорска сарадња и спремност институција да уступе просторије и средства, а друштвено одговорних појединаца и асоцијација да обезбиједе неопходну опрему и намјештај. Зато су врата ове установе већ од данас отворена за дјецу и родитеље којима је потребна стручна помоћ и подршка, а резултате задатих обавеза од њеног менаџмента и Министарства здравља очекујем у кратком року“ – рекао је предсједник Владе Душко Маровић отварајући Центар за аутизам, развојне сметње и дјечју психијатрију „Огњен Ракочевић“.

Неће бити плаћања – ова дјеца су од данас брига Владе и Министарства здравља

Služba za odnose s javnošćuПремијер је рекао да су до сада дјеца са поремећајима из спектра аутистичних обољења, којима се у Црној Гори није могла пружити адекватна медицинска њега, упућивана у здравствене центре у окружењу што је без обзира на одређену потпору Фонда за здравствено осигурање и државног буџета, значајно оптерећивало црногорске породице.

„Охрабрујућа је порука коју одавде упућујемо грађанима Црне Горе, посебно родитељима, да се већ сјутра могу јавити онима који су ту због њих и њихове дјеце! А управо Држава треба да буде шира породица и заједничка кућа нашим најмлађима, истовремено омогућавајући да њихови родитељи буду ослоњени на институције система. Зато од данас, и то треба да знају сви грађани, потребе за додатним плаћањима за лијечење ових обољења из џепа пацијената и њихових породица, неће бити! То је сада брига Владе и Министарства здравља“ – рекао је предсједник Владе Душко Марковић.

Премијер је пирчио да не желимо да ниједно дијете изгуби један дан свог дјетињства тражећи адекватну дијагностику, односно здравствену установу.

„Од данас је све на једном мјесту и све под руководством Државе. Посебно, због тога што рано укључивање дјетета у одговарајуће третмане показује значајно боље социјалне и академске исходе у каснијим годинама живота“ – рекао је Премијер.

Плавокоси дјечак је ујединио Црну Гору

Služba za odnose s javnošćuМинистар здравља др Кенан Храповић поручио је да од данас са овог мјеста креће стручна и истинска подршка и помоћ за наше најмлађе, а најважније грађане, као и њихове породице у превазилажењу изазова и развојних препрека са којима се суочавају у раном дјетињству.

Влада Црне Горе и Министарство здравља пажљиво и одговорно су мјерили сваки корак на путу формирања овог Центра, искључиво уз уважавање научних достигнућа и чињеница. Наш циљ је јасан – проблем са којим се суочавају дјеца са аутизмом рјешаваћемо на системски и систематичан начин. Задовољство ми је да могу да кажем да ће се од данас у Центру спроводити: поступци ране дијагностике поремећаја из аутистичног спектра и мјере ране интервенције, као и сва друга здравствена потпора аутистичној дјеци без обзира на узраст; дијагностика, лијечење и праћење дјеце са сметњама у развоју; дијагностика и лијечење дјеце са проблемима менталног здравља; физикална терапија за дјецу са поремећајима из аутистичног спектра и развојним сметњама; и дијагностика неуролошких коморбидитета уз консултативне прегледе неуролога“ – рекао је министар Храповић.

Министар здравља је поручио да ће систематичан приступ у рјешавању овог проблема довести до тога да сва дјеца која имају поремећаје из аутистичног спектра, дјеца код које постоји нарушен психомоторни развој, добију шансу да остваре максимум сопствених могућности, што ће значајно утицати на смањење кориштења социјалних сервиса и бити на задовољство и корист њихових родитеља и шире друштвене заједнице.

„Драги пријатељи, није било давно када нас је један дјечји живот ујединио, када су даноноћно породица Ракочевић, њихови пријатељи, полиција, војска, ватрогасци, спасиоци, и хиљаде хуманих људи из готово свих црногорских градова тражили плавокосог аутистичног дјечака. Центар се зове „Огњен Ракочевић”“ – закључио је министар здравља др Кенан Храповић.

Многи помогли отварање Центра

Простор површине 410м² за активности Центра и медицинску, дидактичку и другу опрему у вриједности од 64.000 € уступили су Министарство рада и социјалног старања и Завод за запошљавање Црне Горе. У опремању Центра, донацијама су допринос дали Међународни клуб жена куповином опреме и дидактичког материјала у вриједности од 10.000 €, Фондација „Огњен Ракочевић“, Амбасада Азербејџана, Компанија „Челебић“ као и градске Службе одржавања – саопштио је Министар.

Додао је да је у току припрема за отварање Центра, отворено јепетнаест нових радних мјеста, и да је дио кадра преузет из Клиничког центра Црне Горе те ће ће у овој установи од данас здравствене сервисе пружати један специјалиста физикалне медицине, шест физиотерапеута и 17 дефектолога, психолога, социјалних радника.

„Недостатак дјечјих психијатара биће ријешен ангажовањем колега из окружења, до повратка три специјализанта са едукације. Центром ће руководити клинички психолог Нађа Шеваљевић“ – рекао је министар Храповић.

Додао је да ће даљи планови кадровског јачања бити ближе дефинисани Стратегијом и акционим планом који су у припреми, према којима је предвиђено да током 2019. године у домовима здравља Бијело Поље, Бар и Никшић буде проширена дјелатност постојећих Савјетовалишта за дјецу. „У трећој години имплементације пројекта, 2020. године, планира се проширење капацитета постојећих савјетовалишта у Домовима здравља Беране, Херцег Нови и Пљевља“ – закључио је министар.

Отварању су присуствовали градоначелник Подгорице Славољуб Стијеповић, предсједник Скупштине општине Подгорица др Ђорђе Сухих, директори Клиничког центра Црне Горе Зорица Ковачевић, Института за болести дјеце Соња Милашиновић, Дома здравља Подгорица др Небојша Каварић, Фонда за здравствено осигурање Сеад Чиргић, представници Фондације „Огњен Ракоћевић“, невладине организације Родитељи и представници дипломатског кора, УНИЦЕФ-а и Свјетске здравствене организације.
  
Služba za odnose s javnošćuSlužba za odnose s javnošću
  
    
    
    
    
     
СЛУЖБА ЗА ОДНОСЕ С ЈАВНОШЋУ ВЛАДЕ ЦРНЕ ГОРЕ
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?