Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Почела вакцинација против болести плавог језика - заштита сточног фонда и у 2018. години

Објављено: 30.03.2018. 19:20 Аутор: МПРР

Ветеринарске службе почеле су данас акцију вакцинације говеда и оваца против болести плавог језика, чиме ће се и у овој години заштитити сточни фонд у Црној Гори од ове опасне заразне болести.

Подсјећамо да је Влада обезбиједила средства да се и током 2018, као и годину прије, спроведе квалитетна и правовремена вакцинација против болести плавог језика, као и болести квргаве коже говеда, а које су у 2016. години изазвале огромне материјалне штете у Црној Гори.

Вакцинацијом говеда и оваца против болести плавог језика циљ је да се спријечи појава болести сталним одржавањем активног имунитета код говеда и оваца вакцинисаних у 2017. години и стварањем имунитета код невакцинисаних животиња. Вакцина је једина ефикасна мјера за спрјечавање појаве и сузбијање ове болести.

Вакцинација свих говеда и оваца против плавог језика је обавезна, сходно Наредби Министарства пољопривреде и руралног развоја и Програму вакцинације. Власници стоке су дужни да омогуће спровођење вакцинације свих говеда и оваца на газдинству. С обзиром да се из буџета финансира набавка вакцина и спровођење вакцинације, власници стоке немају трошкова по том основу. Држаоци стоке сносе трошкове идентификације говеда и оваца, у случају да се на газдинству нађу животиње које се не налазе у регистру.

Из Управе за безбједност хране, ветерину и фитосанитарне послове Министарства, позивају држаоце говеда и оваца на пуну сарадњу са ветеринарским и савјетодавним службама, као и локалним службама за пољопривреду, како би се вакцинација правовремено и квалитетно обавила.

Неопходно је да држаоци животиња обезбиједе да животиње буду на газдинствима, у термину који им најави ветеринарска амбуланта.

ПР Служба Министарства пољопривреде и руралног развоја

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?