Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Домаћи производи од данас ближи потрошачима у Црној Гори: Почела реализација Програма - “Купујмо домаће”

Објављено: 03.04.2018. 21:11 Аутор: МПРР

MPRRMPRR 

Потписивањем споразума о сарадњи, Влада Црне Горе и Привредна комора Црне Горе озваничили су данас почетак реализације Програма промоције домаћих производа – „Купујмо домаће“, који се реализује у сарадњи са трговинским ланцима и произвођачима.

Као резултат партнерства на покретању снажне акције за подстицање куповине домаћих производа и јачање домаће привреде, црногорски производи од данас су видно означени на полицама шест највећих трговачких ланаца  - Воли, ХД Лаковић, Франца, Арома, Идеа, и Мегапромет. 

На свечаности тим поводом, уприличеној у винском подруму Шипчаник, споразум су потписали потпредсједник Владе и министар пољопривреде и руралног развоја мр Милутин Симовић, министарка економије Драгица Секулић и предсједник ПКЦГ Властимир Голубовић.

MPRRСимовић: Избором домаћег производа доприносимо развоју цјелокупног црногорског друштва

Потпредсједник Владе Милутин Симовић казао је да Програм „Купујмо домаће“има своју посебну вриједност и вишеструки значај:

Значај заједништва - Владе, привредника и потрошача

Значај повјерења - у себе, у домаће вриједности, у домаће способности

Значај превазилажења – наслијеђених и наметнутих  навика, навика да више цијенимо туђе него своје

Значај отворености - уз поштовање слободног тржишта и принципа фер конкуренције

Значај разумијевања потреба потрошача – потреба за производима који су квалитетни и здравствено безбједни, који представљају спој очуване природе и савремених технологија; спој традиционалног и модерног, потреба за производима којима се пут од њиве до трпезе мјери минутима, а не данима, за производима који имају више боје, више мириса и више укуса

Овај Програм, како је додао Симовић, има и значај очувања традиције, јер бирајући домаће производе чувамо и нашу традицију и наше посебности. “Значај јачања свијести, јер домаћи произвођачи нашем тржишту увијек нуде најбоље што произведу. Значај очувања животне средине, јер су сви логистички путеви за домаћу производњу краћи”. Значај подизања конкуретности, кроз потребу повећања обима производње, усвајања нових стандарда, повећања цјеновне конкурентности, примјене савремених маркетиншких принципа и савременог дизајна”, казао је Симовић.

Посебно важним потпредсједник Владе оцијенио је значај одлучности свих нас, да, како је истакао, избором домаћег производа желимо непосредно допринијети расту домаће економије, сигурности постојећих и отварању нових радних мјеста, чиме ћемо обезбиједити више новца за плате, пензије, образовање, здравство, културу, спорт и бригу о онима којима је потребна.

“Због тога смо данас овдје сви заједно. Пројектом „КУПУЈМО ДОМАЋЕ“ желимо да подржимо наше привреднике и у сектору производње и у сектору трговине, желимо да они јачају и развијају се, од чега ће корист имати цијело друштво”, поручио је потпредсједник Владе и министар пољопривреде.

Да би на том путу били успјешни, како је додао, неопходна им је подршка свих: Владе, локалних самоуправа, цивилног сектора,  медија, сваког купца.

MPRRСекулић: Купујући домаће јачамо домаћу економију

Министарка економије Драгица Секулић казала је да купујући домаће производе, јачамо домаћу економију.

"Јачамо домаћа предузећа, радна мјеста у нашим предузећима чинимо сигурним и стварамо могућности да се отворе нова радна мјеста у тим предузећима и самим тим повећамо животни стандард сваког од нас", казала је министарка Секулић.

Према њеним ријечима, у данашњем свијету, када је јако тешко продати своје производе као конкурентне и квалитетне, и у својој земљи убиједити своје грађане да сте ви вриједни да они купе ваш производ, наша је обавеза да људима који часно и поштено раде свој посао и производе у Црној Гори помогнемо на начин што, купујући хјихове производе, учинимо их успјешнијима и свакога ко ради у тим предузећима задовољнијим, а свакоме у Црној Гори учинимо да има бољи квалитет живота", казала је министарка Секулић.

Министарка Секулић је увјерена да ће кроз овај програм свако од нас добро видјети када прође поред било којег црногорског производа да је то црногорски производ и да више неће имати оправдање зашто не купује баш њега.

„Сигурна сам да сви наши производи одишу и квалитетом, и поузданошћу и да су конкурнетнији у односу на све остале који су у радњама“,  казала је министарка.

Ако до сада нисте биле сигурни који су то производи на полицама у нашим трговинама домаћи, више нећете имати недоумицу.

"Више нико од нас неће имати оправдање зашто није купио домаћи производ. Јасно је да је слобода избора на свима нама, али увјерена сам да ћемо овим програмом учинити да куповина домаћег производа оправдано буде избор свих нас", казала је министарка Секулић.

MPRRMPRR

Голубовић: Синергија државе, привреде, науке и струке даће резултат 

Предсједник ПКЦГ Властимир Голубовић казао је да је ријеч о амбициозном подухвату који превазилази моћи и надлежности једног субјекта. Програм „Купујмо домаће“ захтијева стално ангажовање и синергију привредних субјеката и органа власти, те науке и струке. Сврсисходност оваквог дјеловања је неспорна што потврђују искуства и пракса најразвијенијих земаља свијета, али и наших сусједа из региона“, казао је Голубовић.

Он је изразио увјерење да ће пројекат бити успјешан јер је објединио представнике Владе, привреде и Привредне коморе као њихове асоцијације. „Свједоци смо да се током посљедњих деценија са различитих адреса покушало допринијети бољој заступљености домаћих производа у трговини, туризму и шире, али и да је изостајао очекивани резултат управо јер је недостајало оно што данас имамо, а то је намјера свих да креирамо јединствен пројекат у којем су јасне улоге и одговорности”, поручио је Голубовић.

Голубовић је казао да подаци о покривености увоза извозом у Црној Гори, указују на потребу за оваквим пројектом и реакцијом са свих, за привреду, релевантних адреса у земљи. “Сагледавањем макроекономских показатеља црногорске економије, није тешко уочити да у континуитету биљежимо лоше резултате код спољнотрговинске размјене роба, у којој остварујемо наглашен дефицит. Тако је покривеност увоза извозом у прошлој години била на нивоу од око 16%, а када посматрамо издвојено спољнотрговинску размјену пољопривредно прехрамбених производа, покривеност увоза извозом је 10%, и поред чињенице да имамо довољно природних и производних ресурса. С тога, “Купујмо домаће” персонификује потребу да се оваква ситуација мијења, као и одлучност да се у томе успије”, казао је предсједник Привредне коморе.

У име произвођача присутнима на скупу у Шипчанику обратио се предсједник Одбора удружења пољопривреде и прехрамбене индустрије у ПКЦГ Милутин Ђурановић, као и представник једног од трговинских ланаца који су партнери у проејкту, Драган Бокан.




Министарство економије

Министарство пољопривреде и руралног развоја

Привредна комора Црне Горе 

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?