Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Одржана обука "Потпомогнута комуникација за дјецу са сметњама из спектра аутизма у редовним школама"

Објављено: 04.04.2018. 14:43 Аутор: ПР служба Министаратва просвјете

Министарство просвјете и ЈУ Ресурсни центар за образовање и оспособљавање „1.јун” реализовали су обуку за наставнике и стручне сараднике из 13 основних школа под називом "Потпомогнута комуникација за дјецу са сметњама из спектра аутизма у редовним школама".

Обука је одржана 3. и 4. априла у просторијама Центра, а обухваћене су сљедеће школе: ЈУ ОШ "Саво Пејановић", ЈУ ОШ "21. мај", ЈУ ОШ "Сутјеска", ЈУ ОШ "Радојица Перовић", ЈУ ОШ "Владимир Назор", ЈУ ОШ "Милорад Муса Бурзан", ЈУ ОШ "Вук Караџић", ЈУ ОШ "Максим Горки", ЈУ ОШ "Др Драгиша Ивановић", ЈУ ОШ "Штампар Макарије", ЈУ ОШ "Владо Милић" у Подгорици, затим ЈУ ОШ "Вук Караџић", Беране и ЈУ ОШ "Илија Кишић", Херцег Нови.

PR služba Ministarstva prosvjete

Циљ обуке је да наставници и стручни сарадници разумију сврху, намјену, примјену, употребу потпомогнуте комуникације у раду с дјецом с аутизмом. Такође, предвиђено је и повезивање са тимовима који ће им помагати у изради правила, распореда, комуникацијских стартегија с појединим ученицима с аутизмом.

На обуци су учешће узели стручна служба школе, дефектолог/логопед школе, двије учитељице које у одјељењу раде с дјецом с аутизмом.

Рад се одвијао кроз теме: Потребе дјетета са сметњама из спектра аутизма и начини потпомогнуте комуникације; Дилеме из праксе и како потпомогнута комуникација може да се користи; Практична примјена потпомогнуте комуникације; Ресурсни центри оријентисане су на подршку инклузивном образовању (рана интервенција, мобилне активности, едукација, специјализована наставна средства, асистивни кабинети и др).

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?