Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

САОПШТЕЊЕ: Агенција „Моодy'с“ потврдила кредитни рејтинг Црне Горе

Објављено: 04.04.2018. 19:02 Аутор: Ивона Михајловић - администратор
Агенција за кредитни рејтинг „Моодy'с“ објавила је нови Извјештај за Црну Гору којим је потврдила оцјену ,,Б1“ и стабилан изглед рејтинга наше земље, чиме је још једном изражена подршка наставку спровођења актелних мјера економске политике.

Према оцјенама аналитичара поменуте агенције, црногорски кредитни профил карактерише релативно висок потенцијал у поређењу са слично оцијењеним земљама, који је оснажен инвестицијама у области туризма и енергетике које  подстичу економски раст и ублажавају екстерне притиске. Кредитни потенцијал Црне Горе, како се даље наводи, оснажен је и перспективом приступања наше земље Европској унији коју прати снажење институција, као и чланством у НАТО алијанси. Аналитичари такође очекују да ће средњорочне мјере фискалне консолидације које је увела Влада довести до ублажавања раста јавног дуга и стабилизовања фискалне позиције Црне Горе у наредне двије године.

Како се наводи у Извјештају, стабилан изглед рејтинга огледа се у умјереној институционалној и фискалној снази, као и умјереној подложности ризику, док се у домену изазова  наводи фискални утицај реализације ауто-пута Бар-Бољаре како и ослањање на стране изворе фиинансирања.

Кредитни аналитичари потврдили су да Црна Гора иде у добром правцу развоја, процијенивши раст БДП-а за 4,3% у 2017. години, захваљујуц́и доброј туристичкој сезони и текуц́им инфраструктурним пројектима. Такође, истичу да је раст запослености повећан на 2,5% у односу на прошлу годину, док је стопа незапослености пала на 16,1%, а плате порасле за 2%. Сектор туризма забиљежио је рекордну годину са посјетом 955.499 туриста (+ 18.1% у односу на исти период прошле године).

Позитиван утицај на кредитни изглед Црне Горе у наредном периоду имаће наставак спровођења мјера фискалне консолидације и успостављање стабилне опадајуће путање јавног дуга, напредак у преговорима са ЕУ, као и смањење обима потенцијалних обавеза које произилазе из државних гаранција. 


ПР СЛУЖБА 
МИНИСТАРСТВА ФИНАНСИЈА

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?