Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Потпредсједник Симовић у Бијелом Пољу: Кредити из Абу Даби Фонда и за мање произвођаче

Објављено: 04.04.2018. 23:36 Аутор: МПРР

MPRRMPRR

Потпредсједник Владе и министар пољопривреде и руралног развоја мр Милутин Симовић и предсједник Одбора директора Инвестиционо – развојног фонда Зоран Вукчевић данас су у Бијелом Пољу најавили почетак новог приступа у реализацији преосталих средстава из кредита Абу Даби Фонда за развој (АДМАС). Домаћин скупа била је Општина Бијело Поље на челу са предсједником Општине Петром Смоловићем.

Како је саопштено на презентацији, преосталих 26 милиона долара опредијељени су за кредитирање црногорске пољопривреде у два правца, а све у циљу ширења обухвата корисника.

Потпредсједник Симовић је појаснио нови приступ, прецизирајући да ће дио средстава у износу од 10 милиона долара бити намијењен корисницима који ће имати могућност добијања кредита од 100.000 до милион долара, док ће 16 милиона долара бити усмјерерно за кредитирање у износима од 1 до 3 милиона долара по кориснику.

MPRRMPRR

„Желимо да обезбиједимо шири и праведнији обухват корисника и отворимо нове могућности за све произвођаче у Црној Гори. Зато смо смањили минумум средстава за које се може аплицирати са 1 милион на 100.000 долара, што је примјерено могућностима и потребама просјечног пољопривердног произвођача у Црној Гори, који са том инвестицијом може направити одржиив и уносан бизнис. Други правац је наставак кредитирања већих капацитета у агроиндустрији. У коначном, мотив је да направимо сигурнију и квалитетнију сировинску основу за прерађивачке погоне, као и повезивање токова производње од њиве и фарме до трпезе“, казао је Симовић.

Он је изразио увјерење да ће реализација друге транше АДМАС кредита, са новим приступом, обезбиједити нову вриједност, повећати конкурертност наше пољопривредне производње, дати нове производе, омогућити супституцију увоза, повећати извоз, отворити нова радна мјеста и постојећа учинити квалитетнијим.

Презентација почетка новог АДМАС програма, за који ће имплементациона јединица бити ИРФ, одржана је у сарадњи са Општином Бијело Поље. У препуној сали присуствовало је око 400 пољопривредних произвођача и прерађивача са подручја ове општине.

MPRRMPRR

Предсједник Одбора директора ИРФ-а Зоран Вукчевић истакао је да је та институција до сада у пољопривреду пласирала близу 160 милиона еура повољних кредита, од чега, само у посљедње двије године, више од 55 милиона. ИРФ наставља са новим повољним кредитним линијама за развој пољопривреде и прехрамбене индустрије. Наставиће се и са повољним инструментима обезбјеђења кредита чиме се омогућава већа доступност финансијским средствима. То ће, како је казао Вукчевић, бити шанса за постојеће произвођаче да унаприједе своје капацитете, али и за све незапослене који имају интересовање да започну бизнис у овој обалсти.

Након презентације, потпредсједник Владе Симовић и предсједник Општине Смоловић, свечано су уручили рјешења о додјели подршке пољопривредним произвођачима из Бијелог Поља, који су остварили то право по недавно закљученим јавним позивима за куповину механизације и унапређење квалитета сировог млијека.

Симовић је изразио задовољство што је ове године 95 бјелопољских произвођача добило подршку за набавку механизације, јер је то дупло више него прошле године и што пољопривредни произвођачи показују све веће интересовање и за остале мјере и програме подршке Министарства.

MPRRMPRR

„Као и у увијек, у Бијелом Пољу, имали смо садржајне разговоре са нашим домаћинима, са предсједником Општине и са вриједним произвођачима, на теме од значаја за развој пољопривреде. Закључак тих разговора, како је казао, јесте потреба даљег јачања партнерства, како би направили нове искораке у наредном периоду.

“Све ово што се дешава у сектору пољопривреде и укупној економије Црне Горе настаје као израз вођења одговорне државне политике у континуитету од стицања независности и искорака које је Црна Гора направила на интеграционом путу. Црна Гора као лидер у региону сада добија највећи проценат средстава подршке ЕУ у циљу стварања услова за побољшање квалитета живота свих грађана, посебно у руралним срединама, и посебно у дијелу приближавања наших фармера европским. Влада Црне Горе исказује јасну подршку и посебну емоцију према развоју сјевера, о чему свједоче бројни пројекти чија је рализација у току. У оквиру резултата мјера бесповратне подршке Министарстава које смо данас представили, двије трећине средстава опредијељено је за сјевер.

Црној Гори је потребан стабилан оквир и наставак ЕУ интеграција, како би обезбиједили још више средстава за интензивнији развој економије, нова радна мјеста и унапређење квалитета живота грађана, поручио је потпредсједник Владе на састанку са пољопривредницима из Бијелог Поља.

Предсједник Општине Петар Смоловић изразио је посебну захвалност потпредсједнику Симовићу и Влади за подршку развоју Бијелог Поља, у свим областима, са посебним акцентом на пољопривреду и прехрамбену индустрију. Општина је, како је нагласио, на располагању свим произвођачима и предузетницима и да редовно исплаћује средства за подстицаје на општинском нивоу.

У наставку, потпредсједник Владе и министар пољопривреде обишао је Мљекару Милка, Пекару Гросс Траде, Фарму Франца у селу Олуја, као и пољопривредно газдинство Решада Хасановића у Добракову.


ПР Служба Министарства пољопривреде и руралног развоја

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?