Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Прва званична посјета делегације Европске свемирске агенције Црној Гори: Широк спектар предности сарадње

Објављено: 05.04.2018. 00:25 Аутор: Министарство науке
Ministarstvo nauke Ministarstvo nauke

Висока делегација Европске свемирске агенције боравила је данас у првој званичној посјети Црној Гори и на радионици, која се одржала данас у Ректорату Универзитета Црне Горе, представила програм и активности које спроводи у циљу укључивања научника из Црне Горе у пројекте ове престижне научноистраживачке институције.

-Свјесни смо широког спектра предности које Црна Гора може добити сарадњом са Европском свемирском агенцијом. Бенефити су не само за научну заједницу вец́, и на дуже стазе, за нашу индустрију и економију. Делегација Европске свемирске агенције ц́е нам помоц́и у проналажењу начина на који одговарајуц́е идеје црногорских научника интегришемо у ову велику научно-технолошку организацију, изјавила је министарка науке др Сања Дамјановић.

Ministarstvo nauke Ministarstvo nauke 

Делегација у саставу: Фредериц Нордлунд, Директор Одсјека за међународну сарадњу, Мариангела Цаталдо, Сектор за науку, примјену и климу, Фердинандо Тоницелло, Сектор за технологију, инжењерство, квалитет и Анабелле Фонсеца из Одсјека за међународну сарадњу, представила је пројекте које спроводи Агенција, а односе се на бројне области, од подручја метеорологије и заштите животне околине до сателитске навигације и роботике.

Ministarstvo nauke Ministarstvo nauke 

Фредериц Нордлунд, шеф званичне Делегације, казао је да сарадња Црне Горе и Европске свемирске агенције може донијети много користи за нашу земљу и грађане. Подаци које Агенција свакодневно прикупља помажу да се додатно истражи окружење и пружају могућност антиципирања догађаја који имају тенденцију да проузрокују штету по околину.

Ministarstvo nauke Ministarstvo nauke 

-Желимо да на радионици дефинишемо конкретне пројекте које ЕСА може радити са научницима из Црне Горе. Сви сателити које посједује Агенција, односно подаци које прикупљају су есенцијални за област метеорологије, телекомуникација, и самим тим могу бити од велике користи за Црну Гору, казао је г-дин Нордлунд окупљеним новинарима.

Ministarstvo nauke Ministarstvo nauke 

Статус научних активности које се тренутно спроводе у Црној Гори, приоритетне области истраживања, као и потенцијалне пројекте на којима може сарађивати са Агенцијом, представио је генерални директор Директората за научноистраживачку дјелатност у Министарству науке др Дарко Петрушић.

На радионици су присуствовали представници црногорске научноистраживачке заједнице, Универзитета Црне Горе, односно Машинског, Електротехничког, Металуршко-технолошког факултета, Центра изврсности, Универзитета Доња Горица, Универзитета Медитеран и Завода за геолошка истраживања. Они су имали прилику да се ближе упознају са члановима делегације ЕСА и у отвореном разговору дају своје приједлоге будућих истраживања између ове престижне организације и црногорских научних институција.

Земље које нијесу чланице ЕСА сарађују са овом научном организацијом преко тзв. „цооператион агреемент“, односно споразума о сарадњи, а што је један од начина и да се укључи Црна Гора. Наши научници би имали прилику да користе отворене и доступне податке које ЕСА посједује.

Друга радионица са представницима Европске свемирске агенције, на којој ће се одржати предавање о програмима ЕСА који се односе на посматрање Земље, обраду слика, инжењерство и технологију, одржаће се сјутра, 5. априла у згради Ректората (Сала Сената) у периоду од 9-12 часова.

ЕСА је међународна организација са 22 државе чланице. За ЕСА-у ради око 2.200 научника из свих држава чланица.

Буџет Агенције за 2017. годину износио је 5,75 милијарди еура, од чега 80 одсто иде на улагање у индустрију.

ПС СЛУЖБА МИНИСТАРСТВА НАУКЕ
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?