Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Вјежба „Отмица ваздухоплова“ демонстрирала спремност црногорских институција да реагује у инцидентним ситуацијама

Објављено: 05.04.2018. 20:22 Аутор: МСП

Трећа безбједносна вјежба „Отмица ваздухоплова“, у организацији Националног одбора за безбједност цивилног ваздухопловства, одржана је данас на аеродрому Подгорица.

Ријеч је о свеобухватној вјежби која се, у складу са Националним програмом безбједности цивилног ваздухопловства, усвојеним од стране Владе Црне Горе, а који је усаглашен са релевантним документима ИЦАО, ЕЦАЦа и Европске комисије одржава сваке треће године.

Прва безбједносна вјежба је одржана 19.јула 2011. године, док је друга организована 11. новембра 2014.године.  Ради се о најкомплекснијој и најзахтјевнијој вјежби незаконитог ометања цивилног ваздухопловства, која подразумијева ангажовање великог броја учесника, као и надлежних државних органа.

Ова обавеза за државу Црну Гору, произилази и из међународних докумената из области цивилног ваздухопловства, и то докумената Међународне организације за цивилно ваздухопловство (ИЦАО, Анеx-а 17, ИЦАО, Доц 8973/7), као и документа Европске конференције за цивилно ваздухопловство (ЕЦАЦ. Доц.30/13). 

Циљ вјежбе је увјежбавање и провјера система обавјештавања и координације активности између надлежних органа и институција, провјера квалитета донешене законске регулативе, планова и процедура у случају отмице, тестирање објеката/опреме за кризни менаџмент и аеродромског центра за кризне ситуације, као и увјежбавање особља које је укључено у рјешавање оваквих кризних ситуација, укључујући и САЈ Управе полиције.

Учесници вјежбе били су: Државни кризни штаб који сачињавају представници државних институција (Предсједник Црне Горе, Предсједник Владе, министри саобраћаја и поморства, унутрашњих послова, одбране, правде и вањских послова и европских интеграција) и Државни кризни тим који чине чланови Националног одбора за безбједност цивилног ваздухопловства, а који сачињавају представници (Министарства саобраћаја, унутрашњих послова, одбране, вањских послова, Агенције за цивилно ваздухопловство, Агенције за националну безбједност и Управе царина , којима се, у оваквим ситуацијама прикључују и представници Агенције за контролу летења, Аеродрома Црне Горе и Монтенегро Аирлаинеса),

Такође, учесници су били и Кризни тим аеродрома, кога чине чланови Локалног одбора за безбједност цивилног ваздухопловства; затим Агенција за цивилно ваздухопловство, Министарство унутрашњих послова – Директорат за ванредне ситуације, Агенција за националну безбједност, Војска ЦГ, Управа полиције, посебно Станица Граничне полиције на аеродрому Подгорица и Специјална антитерористичка Јединица МУП-а, Агенција за контролу летења Србије и Црне Горе - Терминална контрола летења Подгорица, АД ’’Аеродроми Црне Горе“ и Монтенегро Аирлинес. 

Предсједник Националног одбора за безбједност цивилног ваздухопловства Драган Ђуровић је, након вјежбе, изјавио да је она била веома успјешна и да је показала висок степен усклађености свих субјеката који се активирају у оваквим кризним ситуацијама. Он је нагласио да је ово још једна потврда високих стандарда безбједности цивилног ваздухопловства за које је Европска комисија потврдила да су усклађени са стандардима земаља чланица Европске уније.

 

Министарство саобраћаја и поморства

 

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?