Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Саопштење са 71. сједнице Владе Црне Горе

Објављено: 05.04.2018. 20:55 Аутор: Служба за односе с јавношћу
    
Влада Црне Горе је на данашњој 71. сједници којом је предсједавао предсједник Душко Марковић утврдила Приједлог Закона о измјенама и допунама Закона о заштити и здрављу на раду. Измјенама се домаће законодавство усаглашава са директивама Савјета Европе и Европског парламента које се односе на мјере за подстицање побољшања сигурности и здравља запослених на раду и минималне захтјеве за заштиту и здравље на раду на привременим или покретним градилиштима, као и са стандардима Међународне организације рада. Проширивањем обавеза пројектанта и инвеститора, прописује се обавеза одређивања једног или више координатора за заштиту и здравље на раду када радове изводе или је предвиђено да их изводе два или више извођача. Инвеститор мора да одреди координатора/координаторе за заштиту и здравље на раду посебно за фазу израде пројекта и посебно за фазу извођења радова. У дискусији је констатовано да ће доношење Закона допринијети подизању нивоа заштите и здравља на раду кроз законску обавезу и одговорност релевантних субјеката у радној средини.

Утврђен је Предлог Закона о измјенама и допуни закона о средствима за исхрану биља. Допунама се обезбјеђује додатно усаглашавање са ЕУ директивом о услугама и прецизирају поједине одредбе које се односе на амонијум нитратна ђубрива високе концентрације азота, а са којима се поступа на специфичан начин, повезују се поједини чланови закона везани за прво стављање у промет средства за исхрану биља са њиховим уписом у регистар, као и прецизирају услови за увознике средстава за исхрану биља.

Ради обезбјеђења спровођења Закона о безбједности хране и потпуно усаглашавање са правном тековином Европске уније, Влада је донијела Уредбу о измјенама и допуни Уредбе о адитивима који се могу користити у храни и Уредбу о измјенама и допуни Уредбе о микробиолошким критеријумима за безбједност хране.

Донијета је Одлука о продаји дрвних сортимената из газдинских јединица „Тара – Косаница″ и „Везишница″. Доношењем ове Одлуке рјешава се уклањање дрвних сортимената добијених сјечом стабала на траси 400 кв далековода Чево – Пљевља, чији је циљ стварање енергетске инфраструктуре на територији Црне Горе које ће обезбиједити боље услове за повезивање и смањити проблем са испоруком електричне енергије. Продаја ће се извршити сукцесивно, путем аукције на основу јавног позива, као дио пилот пројекта новог концепта управљања шумама кроз формирање берзе дрвних сортимената.

Влада је усвојила Ужу листу кључних приоритетних инфраструктурних пројеката коју је Национална инвестициона комисија усвојила 26. марта.

Усвојен је Акциони план за контролу безбједности хране у љетњој туристичкој сезони 2018. године. Чињеница да се у туристичкој сезони отвара просјечно 350-400 нових објеката у којима се обавља дјелатност промета, припреме, обраде и услуживања хране (хотела, мотела, вила, етно села, ресторана, пицерија, брзе хране, пекара, продавница и продајних мјеста итд.) захтијева предузимање благовремених и појачаних активности Управе за безбједност хране, ветерину ифитосанитране послове, укључујући спровођење инспекцијског надзора. Акционим планом су планиране активности на основу анализе ризика, врсте и обима дјелатности које се обављају у појединим објектима. Формиран је Оперативни тим који ће током љетње туристичке сезоне пратити реализацију задатака постављених Акционим планоми и координирати активности граничне ветеринарске и фитосанитране инспекције при увозу хране, као и активности инспекције за безбједност хране у унутрашњем промету.

СЛУЖБА ЗА ОДНОСЕ С ЈАВНОШЋУ ВЛАДЕ ЦРНЕ ГОРЕ

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?