Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Министар Богдановић говорио на представљању Анализе медијског сектора

Објављено: 05.04.2018. 22:34 Аутор: мку
Министар културе Александар Богдановић говорио је данас у Подгорици на представљању Анализе медијског сектора.

У оквиру пројекта финансираног од стране Европске уније и имплементираног од стране Савјета Европе, представљени су налази и препоруке за даљу реформу у црногорском медијском сектору. Као дио пројекта ЈУФРЕX, група независних стручњака боравила је у Црној Гори крајем 2017. године ради детаљне анализе медијског сектора. У Анализи, на 151 страници, налази се укупно 67 препорука, који би требало да помогну Црној Гори да формулише националну медијску политику. Неке од тема којима се Анализа бави су правила државне помоц́и, питања ауторских права, медијске саморегулације и слободе говора у дигиталном добу.

Министар културе Александар Богдановиц́ је у свом обраћању истакао: „Критичке коментаре Европске комисије, везане за примјену саморегулаторних стандарда, видимо као обавезу која се поставља пред медијску заједницу - да на европску регулацију одговори саморегулаторним алатима и праксама у чијој основи су етичка професионална начела, заштита приватности и остала питања новинарског кодекса којег треба да поштују све медијске куће. У јединству оптималне и пропорционалне законске регулације и кодекса поштовања саморегулаторних пракси, изградићемо одрживи амбијент у коме демократски институт права подразумијева и обавезе и одговорности у јавном интересу свих учесника у медијском животу. Демократски концепт регулације европских стандарда слободе изражавања и информисања подразумијева, сходно јавном интересу, најширу јавну дебату. Због карактера питања која се нормирају и механизама њихове имплементације, неопходно је чути мишљење најшире јавности – владиних представника, медијске заједнице, струковних удружења, цивилног друштва, академске заједнице, независног медијског регулатора.“

Пламена Халчхева, вршитељка дужности амбасадора Европске уније у Црној Гори и шефица Политичке секције у Делегацији ЕУ је казала: „Ово је још једна прилика да се нагласи да је слобода медија неупитан услов за било коју земљу кандидата на путу ка чланству у ЕУ и важан индикатор функционисања владавине права. Није случајно да су слобода изражавања и слобода медија базични елементи кључног поглавља 23, укључујуц́и и привремена мјерила која је Црна Гора одлучна да испуни.“ Она је додала да: „ова студија потврђује да се слобода медија не може посматрати или остварити на изолован начин. Осврћући се на сложеност и разноликост свих питања, извјештај предлаже значајан број препорука [...], према којима се треба однијети на кохерентан и координисан начин, имајући у виду крајњи циљ. Анализа пружа солидну полазну тачку за Црну Гору да формулише свеобухватну националну медијску политику.“

Генерална директорица за приступање ЕУ у Министарству европских послова Јелена Бурзан је рекла да је Црна Гора својим радом и резултатима у оквиру преговарачког процеса, показала да је озбиљна у намјери да континуирано унапређује законодавни и институционални оквир у овој области и да подстиче даљи развој у свим сферама друштва. Истакла је да је у претходном периоду, у области слободе изражавања, предузет велики број законодавних и других активности, посебно у измјенама кривичног и медијског законодавства с фокусом на достизање независности регулатора у овој области, унапређењу медијског плурализма као и да је доношењем Етичког кодекса новинара направљен значајан корак ка унапређењу стандарда ове професије. Указала је да је оваква законодавна активност приближила Црну Гору испуњењу задатих привремених и завршних мјерила.

„Влада Црне Горе ће, у сарадњи са партнерима, остати посвећена дефинисању савремене европске медијске политике, успостављању одрживог саморегулаторног механизма, заштити новинара, унапређењу медијског плурализма”, поручила је Бурзан.

Лејла Дервишагић, шефица Одјељења за медије и интернет у Генералном директорату за људска права и владавину права Савјета Европе је казала да је Анализа заснована на стандардима Савјета Европе који се односе на слободу изражавања и слободу медија, као и на прописима Европске уније. Она је казала да је циљ овог истраживања да процијени законодавни и институционални оквир за медије и слободу изражавања у Црној Гори и да понуди закључке и препоруке које ће послужити као водич за дефинисање и спровођење националних медијских политика.

Говор министра Богдановића можете преузети овдје.


Да ли вам је садржај ове странице био од користи?