Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Саопштење: Министар Радуловић на неформалном састанку министара животне средине Европске уније

Објављено: 11.04.2018. 03:13 Аутор: Министарство одрживог развоја и туризма

Министар одрживог развоја и туризма Павле Радуловић присуствује неформалном састанку министара животне средине Европске уније у Софији, што је добра прилика за сарадњу и консултације са европским колегама око Поглавља 27. које се тиче животне средине, а које ће убрзо бити разматрано на евопској агенди.

Република Бугарска предсједава ЕУ од јануара до јуна 2018. године и на бази успостављене добре праксе организује неформални састанак 28 министара животне средине Европске уније, званичника ЕУ и Европског парламента из области заштите животне средине, климатских промјена и безбједности хране, као и ресорних министара земаља Западног Балкана.

Подсјећамо да је Европска комисија информисала Црну Гору да је већ отпочета припрема Заједничке позиције за Поглавље 27. - Животна средина и климатске промјене, а која ће представљати основу за дискусију са државама чланицама, те да су спремни да је представе Савјету министара под шестомјесечним предсједавањем Бугарске чим се то од њих затражи, након чега ће и представници Црне Горе имати прилику да се упознају са документом. Имајући у виду наведено, од изузетног је значаја присуство делегације Црне Горе коју предводи министар Радуловић.

На састанку у Софији тема прве сесије министара је „Квалитет амбијенталног ваздуха - боља рјешења за већи квалитет живота и боља рјешења за бољу имплементацију“, док је друга сесија посвећена проналажењу паметних рјешења за боље спровођење еколошког законодавства ЕУ.

Министри су поздравили досадашње резултате у спровођењу политике квалитета ваздуха широм Европе, наглашавајући да је успјех у достизању задовољавајућег квалитета ваздуха од суштинске важности као и синергија у примјени политике енергетике, саобраћаја и пољопривреде. Министри су такође истакли да су нужни одговарајући финансијски подстицаји.

Поред сусрета и контаката са министрима животне средине држава чланица ЕУ и европским комесарима, овај догађај је и добра прилика за даље јачање регионалне сарадње. Од значаја је и сусрет са представницима Европске агенције за животну средину, имајући у виду планирану посјету директора ове институције Црној Гори средином 2018. године.

 

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?