Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Конкурс за суфинасирање школарине на магистарстким и докторским студијама у земљи и иностранству и путних торшкова за студијске боравке у иностранству

Објављено: 12.04.2018. 17:52 Аутор: ПР служба Министаратва просвјете

МИНИСТАРСТВО ПРОСВЈЕТЕ о б ј а в љ у ј е К О Н К У Р С ЗА СУФИНАНСИРАЊЕ ШКОЛАРИНЕ НА МАГИСТАРСКИМ И ДОКТОРСКИМ СТУДИЈАМА У ЗЕМЉИ И ИНОСТРАНСТВУ И ПУТНИХ ТРОШКОВА ЗА СТУДИЈСКЕ БОРАВКЕ У ИНОСТРАНСТВУ.

1. СУФИНАНСИРАЊЕ МАГИСТАРСКИХ СТУДИЈА

Министарство просвјете ће суфинансирати школарину за 60 кандидата уписаних у прву годину магистарских студија у земљи и иностранству студијске 2017/2018. године, и то по 10 из области: природно-математичких, техничко-технолошких, биотехничких, медицинских, друштвених и хуманистичких наука, кандидатима који по правилу испуњавају сљедеће услове:
 да нијесу у радном односу;
 да имају просјечну оцјену на основним студијама најмање 9,00 и специјалстичким студијама најмање 9,00 (друштвене и хуманистичке науке), односно најмање 8,50 на основним студијама и најмање 8,50 на специјалистичким студијама (остале науке);
 да имају препоруке два професора;
 да посједују знање једног свјетског језика;
 да немају у потпуности покривене трошкове школарине из других извора (документовати овјереном судском изјавом); и
 да су држављани Црне Горе.

Кандидатима ће се суфинансирати школарина у износу до 500 еура.

Уколико се пријави више кандидата из једне области наука, а имају испуњен услов који се односи на просјечну оцјену, односно индекс успјеха, приоритет ће имати кандидати са већом просјечном оцјеном, односно индексом успјеха.

Конкурс за ове намјене отворен је 30 дана од дана објављивања.

2. СУФИНАНСИРАЊЕ ДОКТОРСКИХ СТУДИЈА

Министарство просвјете ће суфинансирати школарину за 24 кандидата уписаних у прву годину докторских студија у земљи и иностранству студијске 2017/2018. године, и то по четири из области: природно-математичких, техничко–технолошких, биотехничких, медицинских, друштвених и хуманистичких наука, који по правилу испуњавају сљедеће услове:
 да нијесу у радном односу;
 да имају просјечну оцјену на магистарским студијама најмање 9,00 (друштвене и хуманистичке науке), односно најмање 8,50 (остале науке);
 да имају препоруке два професора;
 да посједују знање једног свјетског језика;
 да немају у потпуности покривене трошкове школарине из других извора (документовати овјереном судском изјавом); и
 да су држављани су Црне Горе.

Кандидатима ће се суфинансирати школарина у износу до 1.000 еура.

Уколико се пријави више кандидата из једне области наука са истим просјеком оцјена, односно индексом успјеха, приоритет ће имати кандидати који имају већи просјек оцјена, односно индекс успјеха и већи број објављених научних радова.

Конкурс за ове намјене отворен је 30 дана од дана објављивања.

3. СУФИНАНСИРАЊЕ ПУТНИХ ТРОШКОВА ЗА СТУДИЈСКЕ БОРАВКЕ У ИНОСТРАНСТВУ И ДОБИТНИКЕ СТИПЕНДИЈА СТРАНИХ ВЛАДА

Министарство просвјете може суфинансирати путне трошкове за студенте, односно наставно особље са установа високог образовања у Црној Гори, једанпут годишње, односно једном у току трајања студија, и то:
 добитнике стипендија за студијске боравке у 2018. години, у минималном трајању од 30 дана, по основу програма мобилности (једанпут годишње);
 за наставно особље које ће, у оквиру ЦЕЕПУС програма, боравити као гостујући предавачи на иностраној установи високог образовања, у 2018. години, у минималном трајању од 15 дана (једанпут годишње); и
 добитнике стипендија страних влада за 2018/2019. годину, које се реализују преко Министарства просвјете (једном у току трајања студија).

Средства ће се одобрити кандидатима који испуњавају услове предвиђене посебним конкурсом за стипендије, односно програме мобилности.
За програме мобилности и стипендије страних влада Министарство ће суфинансирати путне трошкове у износу од 200 еура.
Конкурс за ове намјене отворен је до 14. децембра 2018. године.

пријава_за_суфинансирање_сколарине_на_докторским_студијама 2015.доц

пријава за суфинансирање сколарине на магистарским студијама (2).доц

пријава за суфинансирање путних троскова за студијске боравке.доц

Пријаве са потребном документацијом достављају се на адресу:
Министарство просвјете - Директорат за високо образовање
Ул. Вака Ђуровића б.б. 81000 Подгорица
Архива - канцеларија број 5
Контакт телефони: (020) 410 133; 410 189 и 675 996

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?