Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Из СЗО поздрављају активности Министарства спорта на развоју школског спорта

Објављено: 12.04.2018. 20:45 Аутор: Министарство спорта
Подгорица, 12. април 2018.- Директор СЗО (Свјетске здравствене организације) Канцеларије за превенцију и контролу хроничних обољења у Европи Др Јоао Родригуез Бреда, поздравио је активности које Министарство спорта од оснивања реализује на плану унапрјеђивања свих сегмената спортске области, нарочито у развоју школског, односно дјечијег спорта.

На састанку министра спорта Николе Јановића са Др Бредом и шефицом СЗО Канцеларије у ЦГ Мином Брајовић, уприличеном уочи Националног скупа “Гојазност код дјеце у ЦГ, прилике и изазови”, Др Бреда је министру спорта предочио резултате истраживања СЗО прије формирања Министарства спорта, који показују да су, како је рекао, дјеца у Црној Гори била врло мало организовано ангажована у систему школског спорта. У прилог томе и податак да су, сваки пети и свака десета дјевојчица у Црној Гори гојазни. “Не мора свако да буде шампион, али се мора проширити база спортиста. Повећањем базе, повећаће се и број физички активне дјеце. За похвалу су активности Министарства спорта у области школског спорта, које иду у правцу организованијег и масовнијег укључивања дјеце у систем спорта”- закључио је директор СЗО Канцеларије за превенцију и контролу хроничних обољења у Европи.
  
Ministarstvo sporta

Др Бреда, понудио је министру Јановићу подршку СЗО у изради Стратегије о промоцији физичке активности и позвао га да као министар спорта предводи мултисекторску сарадњу у тој области.

Указујући на резултате многобројних истраживања у свијету, а и код нас, који показују да питање гојазности код дјеце, захтјева озбиљнији приступ и заједничко дјеловање свих актера у друштву, министар Јановић захвалио је Др Бреди на иницијативи СЗО и додао да је све што Министарство спорта ради од самог свог формирања, на фону унапријеђивања свих сегмената спортске области. ,,Циљ нам је да школски спорт уздигнемо на већи, организованији ниво, како би што већи број дјеце укључили у систем спорта. У томе ће нам помоћи и нови закон о спорту који уноси значајне новине у област дјечијег спорта, здравствене заштите спортиста и спортске инфраструктуре. На тај начин, допринијећемо измедју осталог, да будућа истраживања о гојазности дјеце у Црној Гори, не буду забрињавајућа попут посљедњег”- поручио је министар спорта. 

Ministarstvo sporta
  
Шефица СЗО Канцеларије у ЦГ Мина Брајовић, упознала је министра Јановића да је СЗО подржала спроводјење националног истраживања о гојазности у популацији дјеце. Истраживање је указало на, како је Брајовић казала, ,,магнитуду проблема гојазности и седентарни стил зивота малишана у Црној Гори”, те да је ријеч о комплексном проблему који трази комплексна рјесења и мултисекторски приступ.


Брајовић је подјестила да СЗО крајем фебруара 2018. потписала Двогодисњи споразум о сарадњи са Владом Црне Горе, којим је измедју осталог, планирана подршка и у области физицке активности. 

МИНИСТАРСТВО СПОРТА

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?