Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Софија: Интензивнија сарадња земаља Западног Балкана и ЕУ у области борбе против криминала и заштите граница

Објављено: 12.04.2018. 23:54 Аутор: МУП
Министар унутрашњих послова Црне Горе Мевлудин Нухоџић учествовао је данас у Софији на неформалном састанку министара унутрашњих послова земаља Западног Балкана, у оквиру бугарског предсједавања ЕУ.

Састанак који је организовао министар унутрашњих послова Републике Бугарске Валентин Радев је био прилика за размјену мишљења о активностима које су дефинисане Акционим планом подршке трансформацији Западног Балкана за период 2018-2020. година.

Говорећи о недавно објављеној Стратегији за вјеродостојну перспективу проширења и појачане сарадње са Западним Балканом, министар Нухоџић је саопштио да је Црна Гора опредијељена да настави са реформама у правцу јачања институционалних капацитета у области владавине права, као и на пољу безбједности и миграција.

MUPУ наставку, истакао је да црногорска Влада снажно подржава све напоре које Европска унија предузима у циљу пружања подршке земљама Западног Балкана. У том смислу, Нухоџић је посебно указао на значај интензивније сарадње по питању сајбер криминала, трговине људима, кријумчарења миграната, као и недозвољене трговине оружјем, будући да ова кривична дјела најчешће имају елеменат организованости и транснационалног су карактера. Такође, позитивно је оцијенио иницијативу ЕУ да појача присутност специјализованих агенција у области борбе против тероризма и насилног екстремизма. Када је ријеч о сузбијању незаконитих миграција, Нухоџић је исказао став да је потребно ускладити законодавни оквир са правном тековином ЕУ и додатно јачати кадровске и техничке ресурсе за ефикаснију контролу државне границе и контролу кретања странаца.

„Увјерен сам да ће оснажена сарадња земаља Региона и Европске уније дати значајан допринос стабилности и безбједности како на Балкану, тако и у Европи“, закључио је министар Нухоџић.



МИНИСТАРСТВО УНУТРАШЊИХ ПОСЛОВА





Везани чланци:

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?