Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

ЦГ успјешно емитовала еурообвезнице – министар финансија: очекујем до краја године побољшање кредитног рејтинга

Služba za odnose s javnošcu Црна Гора је данас с успјехом окончала на тржишту еурообвезница дуго припреману емисију обвезница у износу од 500 милиона еура чиме је под изузетно повољном каматном стопом од 3,375% омогућено рефинансирање обвезница које су доспијевале на наплату 2019, 2020. и 2021. године.

Министар финансија Дарко Радуновић изјавио је по окончању емисије да је након позитивних оцјена Међународног монетарног фонда и Свјетске банке као и позитивних оцјена свјетских рејтинг агенција данас и инострано инвестиционо тржиште позитвно оцијенило активности Министарства финансија и Владе Црне Горе.

„Емисија еурообвезница од 500 милиона са рочношћу од седам година имала је велики одзив. Имали смо тражњу у износу од 1.482.000.000, значи скоро три пута више, што потврђује велико повјерење у наше хартије. Постигли смо јако добру каматну стопу од 3,375 %. То је најнижа каматна стопа коју смо до сада постигли на ино тржишту, а посебно што се први пут појављујемо са рочношћу од седам година. Откупили смо еуробондове који доспијевају 2019, 2020. и 2021. године у износу од 362 милиона“ – рекао је министар финансија.

Додао је да ће нето ефекат задужености по државу бити у овом тренутку нешто мало више од 110 милиона, али да са друге стране стварамо потпуне претпоставке за одрживост јавног дуга у том нивоу да то не оптерећује јавне финансије Црне Горе.

„Ово потврђује да инострани инвеститори вјерују у наше пројекције које су у почетку биле код црногорске јавности прихваћене са резервом. Ми очекујемо да ће 2020. године јавни дуг бити испод 60%, а такође дефицит неће постојати већ ће бити суфицит у висини од 4,4%. Ја очекујем да ће ово што смо данас урадили створити претпоставке да до краја ове године за један степен побољшамо кредитни рејтинг такође очекујем да ћемо успјети да о безбиејдимпој још боље услове за наше структурне реформе и конкурентност наше привреде“ – рекао је министар финансија Дарко Радуновић у Бечу по окончању процеса.

У преговорима су, поред министарства финансија, учествовали и државна секретарка Министарства финансија др Нина Вујошевић, генерална директорица Директората за економску политику и развој мр Ива Вуковић и генерални директор Директората за државни трезор Драган Дармановић.

СЛУЖБА ЗА ОДНОСЕ С ЈАВНОШЋУ ВЛАДЕ ЦРНЕ ГОРЕ

Изјава министра финансија: хттпс://yоуту.бе/8ТТскQ-44аw




Саопштење Министарства финансија

Фотографије се налазе на ФТП серверу Владе ЦГ
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?