Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

САОПШТЕЊЕ: Црна Гора приступила Глобалном Форуму о транспарентности и аутоматској размјени информација у пореске сврхе

Објављено: 13.04.2018. 18:30 Аутор: Ивона Михајловић - администратор
Црна Гора је постала 150 чланица ОЕЦД Глобалног форума о транспарентности и аутоматској размјени информација у пореске сврхе. Ријеч је о међународном тијелу које је преузело водећу улогу на пољу развоја глобалног стандарда за размјене информација у пореске сврхе, и то: размјену информација на захтјев (ЕОИР) и аутоматску размјену информација о финансијском рачуну (АЕОИ).

Захваљујући техничкој подршци коју Глобални Форум пружа земљама чланицама, Црна Гора ће у наредном периоду бити посвећена потпуном усклађивању националног пореског законодавства и праксе са међународним стандардима, те потписати Мултилатерални уговор за примјену мјера које се, у циљу спрјечавања ерозије пореске основице и премјештања добити, односе на уговоре о избјегавању двоструког опорезивања. Овим ће се омогућити доступност и аутоматска размјена информација између земаља чланица Форума.

Глобални стандард на подручју аутоматске размјене информација односи се на размјену информација о финансијским рачунима код финансијских институција које ће надлежне пореске администрације међусобно размјењивати. Увођење стандарда омогућити ће поједностављење поступка, већу успјешност и ниже трошкове прикупљања релевантних података у пореске сврхе за пореске администрације и финансијски сектор.

Министар финансија Дарко Радуновић је саопштио да ће Црна Гора посвећено и у заједништву са осталим чланицама радити на сузбијању утаје пореза, те изразио задовољство чланством у Форуму који ће нашој земљи донијети најбоље стандарде и праксу, као и партнерство са најразвијеним земљама свијета.

ПР СЛУЖБА 
МИНИСТАРСТВА ФИНАНСИЈА

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?