Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Саопштење: Преглед трговинских политика СТО: Црна Гора остварила напредак

Објављено: 13.04.2018. 20:35 Аутор: Министарство економије
Црна Гора је напредовала у спровођењу трговинских и економских политика, како кроз постовање правила Свјетске трговинске организације (СТО) као централне мултилатералне трговинске институције, тако и реформи спроведених у процесу приступања Европској унији.

То је оцијењено на састанку Тијела за преглед трговинских политика (ТПРБ) СТО, који је протекла три дана одржан у Женеви, Швајцарска.

Црногорску делегацију је на састанку ТПРБ предводио генерални директор Директората за мултилатералну и регионалну трговинску сарадњу и економске односе са иностранством у Министарству економије Горан Шћепановић. Током састанка 28 држава чланица СТО узело је учешће у дискусији, изражавајући задовољство напретком који је Црна Гора остварила у периоду од приступања СТО-у, нарочито у смислу испуњавања међународно преузетих обавеза. 

ТПР процес је формално отпочео у фебруару 2017. године, а завршава се у мају ове године. Током овог процеса 17 држава чланица је доставило преко 200 питања усмјерених на кључне и будуће активности Владе Црне Горе, као и на развојне пројекте у различитим секторима. 

Преглед трговинских политика (ТПР) је једна од најзначајнијих активности након приступања Црне Горе СТО, а овим процесом је координирало Министарство економије у сарадњи са Министарством вањских послова, Министарством финансија, Министарством пољопривреде и другим надлежним ресорима.

ТПР се припрема у форми два извјештаја, и то Извјештаја СТО Секретаријата (Репортс бy тхе Сецретариат) и Извјештаја Владе (Репортс бy тхе Говернмент), а што је устаљена пракса за све чланице Организације. Извјештаји се односе на период од приступања Црне Горе СТО-у 2012. године до децембра 2017. године. Њима се повећава ниво транспарентности и омогућава боље разумијевање трговинских правила које примјењује Црна Гора.

КАНЦЕЛАРИЈА ЗА ОДНОСЕ СА ЈАВНОШЋУ
МИНИСТАРСТВО ЕКОНОМИЈЕ
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?