Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Одржана радионица о финансијским питањима у Х2020

Објављено: 16.04.2018. 14:55 Аутор: Министарство науке
Ministarstvo nauke Ministarstvo nauke
У петак, 13. априла, у организацији Министарства науке одржана је Радионица о финансијским и административним питањима у програму Хоризонт 2020, намијењена рачуновођама и финансијским и административним менаџерима текућих и будућих пројеката из овог ЕУ програма.

Неке од тема које је радионица покрила су биле: усклађеност и додатни захтјеви Х2020 правила у односу на стандардне рачуноводствене праксе; предфинансирање и периодичне уплате транши пројектних средстава, односи партнера и координатора пројекта, прихтављиви и неприхватљиви трошкови, методе обрачуна личних трошкова приликом припреме пројекта, вођење евиденције о њима током реализације и извјештавање у финансијским исказима, различите категорије особља на пројекту, добро управљење трошковима за путовања, опрему, осталим трошковима и индиректним трошковима – правила, правдање трошкова, потребна евиденција, мониторинг трошкова у односу на план буџета итд.

На радионици је узело учешћа преко тридесет представника универзитета и других организација, који су са пажњом испратили презентације и укључили се бројним питањима и изношењем дилема у дискусију. Једна од важнијих порука и закључака догађаја био је потреба за унапређењем финансијског управљања на универзитетима, које би помогло да пројекти постану извор додатних прихода и финансијског јачања институције а не само појединачних тимова. То је пракса која постоји на свим развијеним универзитетима у Европи и тек њеним усвајањем могуће је креирати подстицајан амбијент у којем ће и тимови и институције бити заинтересовани за добијање што више пројеката из ЕУ фондова.

Водитељка радинице је била Марина Матовић из Центра за промоцију науке у Београду, финансијска савјетница за међународне пројекте и чланица ЦОСТ акције Бестпрац, путем које се умрежавају и размјењују знања финансијски и административни менаџери из бројних организација у Европи. Црна Гора је такође укључена у ову ЦОСТ акцију хттп://www.бестпрац.еу/хоме/.
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?