Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Министарство спорта избрисало из Регистра четири савеза, под лупом још три

Објављено: 17.04.2018. 17:57 Аутор: Министарство спорта
Подгорица, 17. 04 2018. - Појачани инспекцијски надзор над радом спортских организација, који Министарство спорта од самог оснивања, у континуитету иницира посредством Управе за инспекцијске послове, резултирао је брисањем четири национална савеза из Регистра спортских организација и то: Бициклистичког савеза, Црногорског савеза ауто мото спортских клубова, Савате савеза и Самбо савеза Црне Горе. Тренутно су у фази инспекцијског надзора, у контексту брисања из регистра и Рвачки савез, Куглашки савез и Кајакашки савез Црне Горе, док Џудо савез Црне Горе и Теквондо савез Црне Горе, још нијесу ускладили интерна правна акта за функционисање савеза са Законом о спорту. 

Министарство спорта је као новоформирани орган, у контексту затеченог неуређеног стања у спортској области, до сада поднијело петнаест иницијатива, којима је од Управе за инспекцијске послове, затражило провјеру рада националних спортских савеза и то углавном оних који су вишегодишњим неиспуњавањем обавеза успоравали развој појединих спортова, а самим тим и саме спортске области у Црној Гори.

На основу извршеног инспекцијског надзора, којим је утврђено да не испуњавају обавезе прописане Законом о спорту, Управа за инспекцијске послове привремено је забранила рад Црногорском савезу ауто мото спортских клубова, Савате савезу, Самбо савезу Црне Горе и Бициклистичком савезу Црне Горе. У контексту утврђених неправилности, Министарство спорта је сходно законској обавези, те савезе избрисало из Регистра спортских организација.

Конкретно, Црногорски савез ауто мото спортских клубова, не организује систем такмичења још од 2013. што је сходно Закону о спорту, кључна обавеза националних спортских савеза. Савате савез, такодје није спроводио систем такмичења од оснивања, а нема ни пријављених спортиста, док Самбо савез не посједује просторије за рад. Због неиспуњавања законских обавеза, из Регистра је избрисан и Бициклистички савез Црне Горе.

На основу неколико иницијатива Министарства спорта, инспектори за спорт, такође су утврдили да Џудо савез Црне Горе и Теквондо савез Црне Горе, нијесу ускладили интерна правна акта за функционисање савеза са Законом о спорту. Зато и овим путем, позивамо Џудо и Теквондо савез да у датом року, сходно смјерницама које су добили од Министарства спорта, заврше обавезу усклађивања интерних аката са Законом о спорту. У супротном, према њима ће бити спроведене управне мјере и радње у складу са Законом о спорту и Законом о инспекцијском надзору.

Подсјећамо, да је Управа за инспекцијске послове, у тренутку оснивања Министарства спорта, функционисала са само једним инспектором за спорт. У прилог томе и Извјештај о раду Управе за инспекцијске послове за 2016. у дијелу који се односи на област спорта, који најбоље говори о лошем функционисању тог сегмента инспекцијског надзора, јер су на више хиљада спортских организација наплаћене само двије казне у износу 42 еура. Имајући у виду ту околност, Министарство спорта је прије пола године, прједложило да се повећа број инспектора за ту област на четири извршиоца, што је и довело до наведених конкретних резултата, медјутим и даље незадовољавајућих, па је у том контексту непоходно појачати динамику надзора од стране Управе за инспекцијске послове.

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?