Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Међународни дан споменика и споменичких цјелина

Објављено: 17.04.2018. 20:29 Аутор: Министарство културе
Министарство културе ће сјутра, 18. априла 2018. године, у 10 сати обиљежити Међународни дан споменика и споменичких цјелина, под слоганом “Баштина за све генерације”.

Обиљежавање се организује као дио програма Европске године културне баштине.

На отварању ће говорити Александар Богдановић, министар културе, након чега ће излагања имати Александар Дајковић, генерални директор Директората за културну баштину, Андрија Вуксановић, Вања Бошковић, Невенка Поповић и Дијана Борозан из Центра за конзервацију и археологију Црне Горе.

Тим поводом биће органиозована презентација пројеката Центра за конзервацију и археологију Црне Горе који се односе на Дворац краља Николе у Никшићу, иконостас Богородичине цркве у Цетињском манастиру и живопис Благовјештењске цркве у Јекси.

Медјународни дан споменика и споменичких цјелина обиљежава се у цијелом свијету, како би се утицало на јачање свијести о разноврсности културног насљеђа и о настојањима која су неопходна да би се оно заштитило и сачувало за будуће генерације, те указало на његове вриједности и рањивост. Већ неколико година, ИЦОМОС предлаже одређену тему која се на овај дан промовише и која репрезентује једну од вишеструких димензија културног насљеђа, како би се скренула пажња на његов значај у цијелом свијету, те на његову специфичност и разноликост.

Агенду догађаја може преузети овдје.
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?