Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Предсједник Марковић: Од почетка године остварујемо фасцинантне резултате у индустријској производњи и туризму

Објављено: 18.04.2018. 16:38 Аутор: Служба за односе с јавношћу
Предсједник Владе Црне Горе Душко Марковић саопштио је у уторак да је Црна Гора након прошлогидишњих одличних резултате у макроекономској политици на почетку ове године остварила фасцинантне резултате у инфустријској производњи и туристичком расту и да стога позива банкарски сектор да што више пласира у привреду и на тај начин допринесе расту и подизању стандарда грађана.

„Црногорска економија била је веома успјешна. Сви параметри који катактеришу резултате макроекономске и фискалне политике су изнад пројектованих владиних политика. Наш раст у 2017. години био је пројектован на 2,7%, а износио је 4,4%. То је једна од највећих пстопа раста у Европи“ – рекао је предсједник Владе у уторак на Бизнис форуму НЛБ Банке одржаном у Тивту.

Додао је да је Влада обезбиједила стабилност наших јавнијх финансија, да се Фискална стратегија остварује на начин како смо је дефинисали као и да су остале пројекције изнад плана и да нашој земљи расте кредитни рејтинг и да заврјеђује повјерење на међународном финансијском тржишту те да то све представља прилику за инвестиције и за банке да кредитирају привреду.

„Веома сам обрадован развојем догађаја и почетком ове године. Наш раст индустријске прозиводње за прва два мјесеца је 39,2% . То је раст који је фасицнантан. Имамо веома озбиљан раст већ у прва два мјесеца ове године у туризму. Он се у многим параметрима креће до 30 или преко 30%. Ако се то настави наш туризам ће ове год расти по стопи од 14. Видјели сте да посљедње Владине одлуке иду у правцу консолидације нашег енергетског сектора. Велике су развојне могућности. У готово свим секторима су трендови веома добри. Желио сам такве оцјене да подијелим са вама. Ситуација се значајно поправља и напредује у банкарском сектору, расте кредитна активност, смањују се ризици од лоших кредита. Актива бванака је веома висока – у 2017. години преко двије милијарде кредита је одобрено, а преко 900 милиона привреди. Видим позитиван тренд, видим ослобађање од утиска ризика. Позивам вас да, заједно са Владом и цијенећи оно што ради Влада и сто раде инвестирори у Црној Гори, банке слиједе тај напор и да што висе имају пласмана у пројекте који се тичу привреде и да на тај начин помогну раст наше економије и учине га одрживим“ – поручио је премијер Душко Марковић банкарима.

ЦГ у неповратно на магистрали ЕУ и НАТО

Говорећи о европским интеграцијама наше земље предсједник Марковић је рекао да је Црна Гора снажно посвећена том циљу и да је сигурно и неповратноно на магистрали европске и евроатлантске интеграције.

„Европска интеграција за Црну Гору, а слободан сам да кажем и за све земље Западног Балкана није циљ сам по себи који има за потребу да једног дана или у једном тренутку постанемо чланице једног престижног клуба. Ни када је у питању НАТО ни када је у питању ЕУ. Европска и евроатлантска интеграција у Црној Гори, али и у земљама цијелог Региона је најбољи најснажнији и наквалитетнији инструмент за свеукупне друштвене реформе, за напредак земље у цјелини и стварање претоставки да једнога дана живимо боље него што живмо данас, да једнога дана достигнемо онај просјек квалитета живота и стандарда који имамо у развијеном свијету односно у Европскојх унији. Црна Гора је снажно посвећена том циљу. Она у реализацији тог циља не подлијеже било каквим изазовима било да су они политички било да су економски или безбједносни. Црна Гора је неповратно, без изузетка и сигурно на магистрали европске и евроатлатнске интеграције која треба да нам донесе неопходну и потребну вриједност да би се и у Црној Гори и у Региону живјело боље да би сваки грађанин свака породица имала бољи стандард него што га има данас“ – рекао је предсједник Владе.

Чланство ЦГ у НАТО-у је донијело Регону већу стабилност

Премијер Душко Марковић је рекао окупљеним представницима пословне заједнице да је прошлогидишње учлањење наше земље у НАТО-у донијело већу стабилност цијелом Западном Балкану.

„Регион пати од историјског заостајања. То заостајање је резултат историјских разлога који су нас вјековима и децнијама тјерали да идемо у разрачунавање са прошлошћу и историјом и да запостављамо оно што је суштина, а то је економија развој и веи квалитет живота. Црна Гора је 2006. кренула у том правцу и остварили фантастичан успјех у ових једанаест година. Прошле године у јуну смо постали чланица НАТО-а, што је дало немјерљиве бенефите држави у цјелини, али посебно нашој економији. Данас је Црна Гора позната планетарно у инвесиционом смислу и свакога дана постоје веома снажна и значајна интересовања за улагања у Црну Гору. Тим чланством смо постигли најзначајнии циљ за нас у Региону, а то је табилност као основни услов нашег и напретка. За цио регион НАТО је донио ту пожељну ситуацију. Данас не само страни инвеститрори него и домаћа посл заједница имају више могућности да улажу новац и стварају нову вриједност“ – рекао је предсједник Владе.

У ЕУ до 2025.

Говорећи о нашим европским интеграцијама предсједник Владе је рекао да очекује да у току бугарског предсједавања отворимо два, а за вријеме аустријског предсједавања посљедње неотворено преговарачко поглавље и да уђемо у процес интензивног затварања преговарачких поглавља како би до 2025. године Црна Гора постала чланица ЕУ.

„Увјерен сам да ће Црна Гора за три до четири године окончати преговарачки процес, почети формализацију свог учлањења у ЕУ и тај процес завршити до 2025, без обзира шта ко мислио у ЕУ и без обзира на који начин нас упозоравали на потенцијал административни и сваки други који имамо“ – казао је премијер Марковић.

Премијер је у том контексту поздравио одлуку Европске комисије о почетку преговора са Македонијиом и Албанијом.

Цио регион напредује

Када је регион Запандог Балкана у питању премијер Марковић је реако да је оптимиста посебно када је ријеч о унапређењу инвестиционог и бизнис амбијента.

„Процес интеграција у Региону прати други веома важан процес за бизнис секетор. Берлински процес започео на иницијатуву њемачке канцеларке Ангеле Меркел, з Трсту је резултирао акционим планом јединственог регионалног економског подручја. Црна Гора веома предано извршава све обавезе из тог акционог плана. Он је скоцнетрисан на реализију неколико кључних политика које се тичу трговине, инвестиција, мобилности радне снаге и дигиталне агенде“ – рекао је премијер.

Посебно је нагласио важност бољег инфраструктурног повезивања унутар Региона.

„То је веома важно јер нема квалитетне валоризације ресурса док не побољшамо инфраструктуру. Зато је важно да све земље разумију тај наш недостатак и да заједно синхронизију приоритете како да то ријешимо“ – рекао је предсједник Владе Црне Горе нагласивши да сматра да је прије свега потребно уклонити царинске баријере.

Предсједник Марковић је рекао да сматра веома важним подизање нивоа међусобног повјерења, да се премијери држава регије често састају и да и у томе види отворену извјеснију, квалитетнију и сигурнију перпскетиву.

„Само да ми како смо имали обичај у прошлости овдје на Балкану не покваримо ствари. Због тога је нова декларација политике проширења за Западни Балкан највеча вриједност која је земљама Балкана у посљедних 30 година дата без обзира на садржај и оцјене у том документу. За нас је то невиђена прилика и Црна Гора ће ту прилику искористити сасвим сигурно“ – закључио је предсједник Владе Црне Горе Душко Марковић.

СЛУЖБА ЗА ОДНОСЕ С ЈАВНОШЋУ ВЛАДЕ ЦРНЕ ГОРЕ



Да ли вам је садржај ове странице био од користи?