Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Х2020 Марија Склодовска Кири Акције: Позив за Индивидуалне стипендије отворен

Објављено: 18.04.2018. 18:50 Аутор: Министарство науке
Европска комисија отворила је Марија Склодовска Кири позив за Индивидуалне стипендије 12. априла 2018. године.

Циљ Индивидуалних стипендија је унапређење креативних и иновативних потенцијала искусних истраживача у смислу развоја њихових индивидуалних компетенција и вјештина кроз напредни тренинг и обуке у оквиру међународне и интерсекторске мобилности.

Искусни истраживач у смислу овог позива је истраживач који на датум истека рока за пријављивање има диплому докторских студија или најмање 4 године истраживачког искуства.

Искусни истраживач се пријављује заједно са институцијом домаћином, а избор истраживачке теме је отворен, односно примјењује се тзв. боттом-уп приступ.

Постоје двије врсте Индивидуалних стипендија:

• Европске стипендије – мобилност из било које земље у земљу чланицу ЕУ или земљу придружену ЕУ програму Х2020. Трајање стипедније може бити од 12 до 24 мјесеца.
У оквиру ових стипендија постоје четири панела/модалитета, и то: Стандардне европске стипендије, Поновно започињање каријере истраживача, Стипендије за реинтеграцију и панел „Друштво и предузећа“; и

• Глобалне стипендије – мобилност из било које земље у партнерску организацију смјештену у неку од тзв. трећих земаља, уз обавезну фазу повратка у институцију корисника у земљи чланици ЕУ или земљи придруженој ЕУ програму Х2020. Стипендија може бити у трајању од 12-24 мјесеца у партнерској институцији у трећој земљи уз обавезних 12 мјесеци у институцији кориснику у земљи чланици ЕУ или земљи придруженој ЕУ програму Х2020.

Све детаље о овом позиву можете погледати на сљедећој web страници: хттп://ец.еуропа.еу/ресеарцх/партиципантс/портал/десктоп/ен/оппортунитиес/х2020/топицс/мсца-иф-2018.хтмл

За сва додатна питања, недоумице и помоћ око пријављивања можете се обратити националним контакт особама, Филипу Петровићу, е-маил: фпетровиц@ац.ме, тел. 020 414 250, и Маријети Барјактаровић Ланзарди, е-маил: маријета.барјактаровиц@мна.гов.ме; тел. 067 314 178.

Презентацију са Инфодана за Индивидуалне стипендије, који је одржан 12. фебруара 2018. године, можете преузети овдје.

Рок за пријављивање је 12. септембар 2018. године до 17:00 часова.

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?