Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

САОПШТЕЊЕ: Министарка Секулић на Дигиталном самиту у Скопљу: Новим дигиталним рјешењима до бољих услова живота и рада

Објављено: 18.04.2018. 20:45 Аутор: Министарство економије
Поред креирања повољног инвестиционог амбијента, програмски су и стратешки циљеви Владе Црне Горе су стварање услова за динамичан развој мрежа нове генерације и широка примјена информационо-комуникационих технологија (ИКТ) у раду јавне управе, привредним активностима и друштву у цјелини, казала је министарка економије Драгица Секулић.

RCCМинистарка Секулић учествовала је на панелу предсједника влада шест држава Западног Балкана „Повезивање WБ6 у пан-европско дигитално тржиште“, који је организован у оквиру Дигиталног самита Западног Балкана. Поред министарке Секулић, на панелу су учествовали предсједници влада Македоније и Косова, Зоран Заев и Рамуш Харадинај, потпредсједница Владе Албаније Сенида Меси, предсједавајући Савјета министара БиХ Денис Звиздић, а модератор панела био је генерални секретар Савјета за регионалну сарадњу (РЦЦ) Горан Свилановић.

„Улагања у мреже и услуге нових генерација у Црној Гори, којима се првенствено обезбјеђује брзи приступ интернету путем фиксних и бежичних технологија, у посљедње двије године вишеструко надмашују ниво инвестиција у претходним годинама. Оно што посебно радује и охрабрује је чињеница да је динамичан развој мрежа и услуга нове генерације планиран и у текућој години“, казала је министарка Секулић.

Да је тржиште електронских комуникација правно и регулаторно добро уређено, како је додала министарка Секулић, свједоче и сталне инвестиције оператора, које су у претходне двије године износиле око 200 милиона еура.

„Можемо констатовати да приватни инвеститори на тржишту телекомуникација препознају спремност црногорског друштва и тржишта да прихвати и користи нове технологије и прати глобалне трендове дигитализације“, казала је министарка.

Она је навела да је у Студији која је презентована данас у Скопљу, а која третира утицај дигиталне трансформације на Западни Балкан, приказано да је Црна Гора, према степену дигитализације, изнад просјека у региону по свим значајним параметрима – покривеност брзим широкопојасним интернетом, степен коришћења брзог широкпојасног интернета, развијеност инфраструктуре, мобилна пенетрација, ефикасно коришћење спектра итд.

Према њеним ријечима, дигитална ера промијенила је начин на који комуницирамо, размишљамо и учимо. Она мијења начин на који живимо и на који послујемо.
„Добар примјер коришћења могућности које дигитализација пружа са циљем унапређења пословања и свакодневног живота јесте Клинички центар Црне Горе (КЦЦГ) који је увелико започео процес пружања услуга електронским путем“, казала је министарка Секулић.

Дигитализација заснована на савременим мрежним услугама и брзим интернет везама, сматра министарка, доноси одрживе економске и друштвене предности.

„Предуслов за дигиталну трансформацију су јасно постављени стратешки циљеви који морају бити приоритет сваке владе модерног друштва“, казала је министарка Секулић и подсјетила да је сектор телекомуникација и ИКТ-а у Бијелој књизи Савјета страних инвеститора Црне Горе препознат као најповољнији у погледу једноставности и ефектности пословања у земљи, што додатно потврђује напоре Владе Црне Горе на том пољу.

На панелу је оцијењено да интеграција земаља Западног Балкана са паневропским дигиталним тржиштем захтјева хармонизовано регулаторно окружење, унапрјеђење широкопојасне инфраструктуре и приступ дигиталним робама и услугама, као и дигиталну писменост како би се искористио потенцијал дигиталне економије.

Први Дигитални самит Западног Балкана окупио је представнике влада из региона и земаља чланица Европске уније (ЕУ) које учествују у Берлинском процесу, представнике Европске комисије (ЕК), Савјета за регионалну сарадњу (РЦЦ), као и представнике информатичке индустрије и фирми које се баве информационим технологијама, академску заједницу и младе – са циљем остваривања конкретних резултата у погледу дигиталне платформе за размјену идеја и приједлога.

КАНЦЕЛАРИЈА ЗА ОДНОСЕ СА ЈАВНОШЋУ
МИНИСТАРСТВО ЕКОНОМИЈЕ
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?