Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Мехмед Зенка: Све институције система да допринесу пуној интеграцији ромске и египћанске популације

Објављено: 19.04.2018. 16:37 Аутор: ПР служба

Похваливши учинак у претходном периоду, министар Мехмед Зенка изјавио је да ће се интензивирати активности које гарантују пуну интеграцију ромске и египћанске популације у црногорско друштво. Он је у разговору са представницима Акционог тима Регионалног савјета за сарадњу, Орханом Усеином и Александром Бојаџиевом, разматрао изазове који нас даље очекују у овој области, те нове приступе који могу дати боље резултате.

Министар је иницирајући нови приступ предложио укључивање социјалних радника који би били у директној комуникацији са ромским и египћанским породицама на дневној основи.Они би били у могућности да, у свакодневном контакту са породицама, уоче ризике и директно упућују на рјешавање одређених питања која су у вези са пуним  укључивањем ромске и египћанске популације у наше друштво, рекао је Зенка.

Представници Акционог тима су казали да је потребна политичка подршка за успјешну интеграција ове заједнице, као и да се све институције система треба да дају свој допринос како би се социјална инклузија ових заједница постигла.

Шеф тима Орхан Усеин је нагласио да ће пројекат Иницијатива интеграција Рома 2020, имати у фокусу буџет акционих планова који су развијени у оквиру стратешких докумената за ову област, те да сваки ресор који се бави питањем инклузије ромске и египћанске популације, треба да предвидии средства у свом буџету за реалиузацију планираних мјера.

На састанку је између осталог разматран напредак интеграције Рома и предложено је да акциони планови буду на 2 или више година умјесто на годину као што је до сада била пракса, што би додатно осигурало свеобухватан мониторинг и извјештавање о политикацу интеграције Рома.

Представници Акционог тима испратили су и састанак Комисије за праћење спровођења Стратегије за социјалну инклузију Рома и Египћана 2016-2020., који је одржан јуче у Подгорици.

Министарство за људска и мањинска права

 

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?