Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

САОПШТЕЊЕ: Министарка Прибиловић на Дигиталном самиту у Скопљу: Питање сајбер безбједности у врху националних приоритета

Објављено: 19.04.2018. 17:25 Аутор: МЈУ

„Питање безбједности у сајбер простору је у самом врху националних приоритета и Црна Гора је у претходном периоду дефинисала националну регулативу у области сајбер безбједности, која је усклађена са легислативним оквиром Европске уније и смјерницама и стратешким документима НАТО-а, којима се третира ово питање“, казала је министарка јавне управе Сузана Прибиловић на панелу „Повјерење и сигурност“, на тему регионалног и међународног партнерства за безбједан и сигуран сајбер простор, који је организован у оквиру Дигиталног самита Западног Балкана.

 MJU MJU

 „Савремени изазови оличени у сајбер нападима, константан раст броја услуга које јавни и приватни сектор пружају путем интернета, те зависност националних економија и инфраструктуре од информационо-телекомуникационих технологија, наметнули су потребу да питање сајбер безбједности буде приоритет“, казала је Прибиловић.

Она је истакла да је поред законодавног оквира, Црна Гора заокружила и националну организациону структуру у области сајбер безбједности. Такође, Прибиловић је казала да ће се у складу са усвојеном Стратегијом сајбер безбједности и пратећег Акционог плана, у наредном периоду предузимати активности на плану имплементације дефинисаних стратешких приоритета гдје се унапређење партнерских односа на регионалном и међународном плану налази под нашом посебном пажњом, у циљу ефикаснијег одговора на сајбер пријетње.

„Вјерујем и да иницијативе о хармонизацији законодавних рјешења у области сајбер безбједности земаља Западног Балкана и иницијативе за сарадњу између националних ЦИРТ тимова пружити нови квалитет на плану даљег снажења партнерства за безбједан и сигуран отворен сајбер простор“, истакла је министарка Прибиловић.

Такође, напоменула је да без обзира о којој земљи, региону или организацији је ријеч, циљ мора бити исти – стабилан економски раст, просперитет и сигурност. За све ово, неопходно је, између осталог, да владе имају заштићену дигиталну инфраструктуру, односно да дјелују у сигурном сајбер простору, закључила је Прибиловић.

 MJU

Први Дигитални самит Западног Балкана окупио је представнике влада из региона и земаља чланица Европске уније (ЕУ) које учествују у Берлинском процесу, представнике Европске комисије (ЕК), Савјета за регионалну сарадњу (РЦЦ), као и представнике информатичке индустрије и компанија које се баве информационим технологијама, академску заједницу и младе – са циљем остваривања конкретних резултата у погледу дигиталне платформе за размјену идеја и приједлога.

 
У оквиру Дигиталног самита у Скопљу организован је изложбени сајам (ЕXПО) који представља јединствену прилику компанијама у дигиталној индустрији да представе своје иновативне производе и услуге, али и да се повежу са потенцијалним партнерима, који ће узети учешће на Самиту.

МИНИСТАРСТВО ЈАВНЕ УПРАВЕ

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?