Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Изјава министра културе Александра Богдановића поводом Извјештаја Европске комисије

Објављено: 19.04.2018. 20:57 Аутор: Министарство културе
Поводом недавно презентованог Извјештаја Европске комисије, у дијелу који се односи на област слободе медија, министар културе Александар Богдановић је изјавио:

“Извјештај Европске Комисије у дијелу који се односи на област слободе изражавања посматрамо са посебном пажњом. За сваку земљу приступницу ЕУ, питање слободе медија је од изузетне важности, па је тако разумљиво и пожељно интересовање јавности и свих субјеката медијског система.

Још једном наглашавам да је Влада Црне Горе посвећена снажењу нормативно-институционалног оквира слободе медија, па је у складу са тим већ покренула израду Нацрта закона о медијима и Нацрта закона о измјена и допуна Закона о РТЦГ, на којима. као што смо више пута истакли, раде радне групе састављене од представника медијских кућа, удружења и невладиног сектора.”

Министар је додао и да је “циљ ових закона додатно усклађивање оквира са високим међународним стандардима и добром праксом, али и, када говоримо о Закону о РТЦГ, оснаживање института независности Савјета у поступку избора и именовања чланова.

Истичем и да је недавно презентована Анализа медијског сектора у Црној Гори са препорукама за усклађивање са стандардима Савјета Европе и Европске уније, садржала управо већину разлога због којих се Влада Црне Горе одлучила на измјену Закона о медијима и Закона о РТЦГ.

С обзиром на то да је већина датих препорука већ унијета у нацрте текстова закона на којима радимо, Извјештај Европске Комисије, Анализу Савјета Европе и израду закона посматрамо као комплементарне процесе у унапређењу амбијента слободе медија. Ови текстови биће свакако предмет јавне расправе и одговарајуће међународне експертизе, чиме желимо да отворимо простор свим заинтересованим странама да својим сугестијама и приједлозима допринесу изради што квалитетнијих аката.”

“Такође, користим прилику да још једном поновим да слобода медија, уз права подразумијева и одговорности, тако да с пажњом читамо и оцјену о потреби одговорне саморегулације гдје ЕК наводи да “један дио одговорности у том погледу морају да сносе и сами медији односно медијска заједница”, закључио је министар Богдановић.

МИНИСТАРСТВО КУЛТУРЕ
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?