Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Саопштење: Одржан први састанак Мјешовитог одбора за туризам Црне Горе и Хрватске

Објављено: 19.04.2018. 23:28 Аутор: Министарство одрживог развоја и туризма

Ministarstvo održivog razvoja i turizma

У Загребу је 18. априла ове године одржан први састанак Мјешовитог одбора за туризам Црна Гора – Хрватска на основу Споразума о туристичкој сарадњи.

Црногорску делегацију предводила је Оливера Брајовић, генерална директорица Директората за развој конкурентности и инвестиције у туризму Министарства одрживог развоја и туризма Црне Горе, док је Оливера Шарић, помоћница министра туризма у Управи за стратешко планирање, програме ЕУ и међународну сарадњу, предводила хрватску делегацију.

Уважавајући значај сектора туризма и неопходност његовог сталног унапређења сходно савременим тржишним кретањима, као и значај који регионална сарадња има, како из аспекта унапређења односа између двије државе на билатералној основи, тако и из аспекта реализације заједничких туристичких пројеката који су од значаја за развој региона, рад Мјешовитог одбора оцијењен је као врло битан за развој туризма наших земаља.

Обје стране представиле су структуре туризма у својим земљама, туристичке стратегије, политике и легислативу, параметре и пројекције туристичког промета, а уједно су размијењене и информације, искуства и примјери добре праксе у туризму двију земаља.

Током састанка разговарало се о сарадњи држава на плану: унапређења законодавства и пратећих прописа којима се уређује туристичка и угоститељска дјелатност; сарадње у међународним организацијама и иницијативама, прекограничне сарадње, организованог начина праћења статистичких података и показатеља туристичког промета, као и о инвестиционим потенцијалима и мјерама подстицања инвестирања у туризам. Такође, било је ријечи и о новим врстама смјештајних капацитета, регистрима субјекта који послују у туризму и угоститељству, као и о унапређењу туристичке инфраструктуре у функцији развоја туристичких производа. Договорена је конкретна сарадња између Црне Горе и Хрватске у оквиру имплементирања ЕУ легислативе кроз ТАИЕX програм, затим унапређење електронског праћења туристичког промета сходно искуству пројекта „е-виситор“, као и даље интрензивирање прекограничне, односно регионалне сарадње у циљу подизања нивоа квалитета заједничког туристичког производа и наступа на удаљеним тржиштима.

На крају, потписан је Протокол са првог састанка Мјешовитог одбора за туризам, којим је, између осталог, договорено да се сљедећи састанак Мјешовитог одбора за туризам одржи у Црној Гори.

 

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?