Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Saopštenje: Održan prvi sastanak Mješovitog odbora za turizam Crne Gore i Hrvatske

Objavljeno: 19.04.2018. 23:28 Autor: Ministarstvo održivog razvoja i turizma

Ministarstvo održivog razvoja i turizma

U Zagrebu je 18. aprila ove godine održan prvi sastanak Mješovitog odbora za turizam Crna Gora – Hrvatska na osnovu Sporazuma o turističkoj saradnji.

Crnogorsku delegaciju predvodila je Olivera Brajović, generalna direktorica Direktorata za razvoj konkurentnosti i investicije u turizmu Ministarstva održivog razvoja i turizma Crne Gore, dok je Olivera Šarić, pomoćnica ministra turizma u Upravi za strateško planiranje, programe EU i međunarodnu saradnju, predvodila hrvatsku delegaciju.

Uvažavajući značaj sektora turizma i neophodnost njegovog stalnog unapređenja shodno savremenim tržišnim kretanjima, kao i značaj koji regionalna saradnja ima, kako iz aspekta unapređenja odnosa između dvije države na bilateralnoj osnovi, tako i iz aspekta realizacije zajedničkih turističkih projekata koji su od značaja za razvoj regiona, rad Mješovitog odbora ocijenjen je kao vrlo bitan za razvoj turizma naših zemalja.

Obje strane predstavile su strukture turizma u svojim zemljama, turističke strategije, politike i legislativu, parametre i projekcije turističkog prometa, a ujedno su razmijenjene i informacije, iskustva i primjeri dobre prakse u turizmu dviju zemalja.

Tokom sastanka razgovaralo se o saradnji država na planu: unapređenja zakonodavstva i pratećih propisa kojima se uređuje turistička i ugostiteljska djelatnost; saradnje u međunarodnim organizacijama i inicijativama, prekogranične saradnje, organizovanog načina praćenja statističkih podataka i pokazatelja turističkog prometa, kao i o investicionim potencijalima i mjerama podsticanja investiranja u turizam. Takođe, bilo je riječi i o novim vrstama smještajnih kapaciteta, registrima subjekta koji posluju u turizmu i ugostiteljstvu, kao i o unapređenju turističke infrastrukture u funkciji razvoja turističkih proizvoda. Dogovorena je konkretna saradnja između Crne Gore i Hrvatske u okviru implementiranja EU legislative kroz TAIEX program, zatim unapređenje elektronskog praćenja turističkog prometa shodno iskustvu projekta „e-visitor“, kao i dalje intrenziviranje prekogranične, odnosno regionalne saradnje u cilju podizanja nivoa kvaliteta zajedničkog turističkog proizvoda i nastupa na udaljenim tržištima.

Na kraju, potpisan je Protokol sa prvog sastanka Mješovitog odbora za turizam, kojim je, između ostalog, dogovoreno da se sljedeći sastanak Mješovitog odbora za turizam održi u Crnoj Gori.

 

Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?