Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Упис у први разред основне школе у понедјељак

Објављено: 20.04.2018. 19:37 Аутор: ПР служба Министаратва просвјете

Упис у први разред основне школе почеће у понедјељак, 23. априла. Уписују се дјеца рођена 2012. године тј. дјеца која навршавају шест година у овој календарској години. Напомињемо да од ове године важи територијални принцип, што значи да ће се за сваку школу одредити припадајућа насеља/улице.

Те спискове школе имају обавезу да истакну на видним мјестима, али и на својим сајтовима. Сврха територијалног принципа је прије свега да се дјеци која живе у близини школе омогући упис у ту установу.

Процедура уписа се реализује као и претходних година, у три корака: заказивање систематског прегледа код изабраног педијатра, заказивање разговора код педагога или психолога школе, уз љекарско увјерење надлежне здравствене установе и на крају разговор дјетета са педагогом или психологом школе.

Напомињемо пак да ће, усљед почетка примјене територијалног принципа, један дио родитеља/старатеља бити дужан доставити и потврду о пребивалишту и то:

• Потврду о пребивалишту морају прибавити они родитељи/старатељи који до сад нијесу пријавили промјену пребивалишта (адресе становања) Министарству унутрашњих послова, како би дијете могли уписати у школу која припада њиховом тренутном мјесту пребивалишта.

• Такође, потврду о пребивалишту морају прибавити и они родитељи/старатељи који су након фебруара 2018. мијењали адресу становања, независно од тога јесу ли ту промјену пријавили Министарству унутрашњих послова или не.

Уколико евентуално има мјеста, школа може уписати и дјецу која нијесу из припадајућих насеља. У тим случајевима предност имају ученици из породица чија старија дјеца већ похађају ту школу.

Дјетету се може одложити почетак школовања за једну годину, на предлог комисије или родитеља, ако се утврди да дијете није спремно за полазак у школу. Дјетету се може одобрити упис у школу прије навршетка шест година живота, на предлог родитеља, а по одобрењу комисије за упис.

Школа је дужна да поднесе пријаву надлежној инспекцији против родитеља дјетета које није уписано у школу.

Свим будућим првацима желимо срећно и успјешно школовање!

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?