Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Саопштење

Објављено: 22.04.2018. 20:13 Аутор: Ивона Михајловић - администратор
Ministarstvo finansija

Другог дана радног боравка у ВашингтоНу, делегација Црне Горе коју чине гувернер ЦБЦГ, г. Радоје Жугић, министар финансија, г. Дарко Радуновић, државни секретар у Министарству финансија, Нина Вујошевић и вицегувернер ЦБЦГ за финансијску стабилност и платни систем, г. Никола Фабрис, састала се са директором ММФ-а за Европу, г. Полом Томсеном, извршним директором Белгијско-холандске конституенце при ММФ-у, г. Ентонијем Деланојем, шефом мисије ММФ-а за Црну Гору, г. Мартином Петријем и другим високим званичницима ММФ-а и Свјетске банке.

Заједничка оцјена црногорске делегације и представника ММФ-а и Свјетске банке са одржаних састанака јесте да позитиван тренд свих економских, финансијских и фискалних параметара неспорно значи јачање економског система, али да се, уз даљи рад на унапријеђењу система, морају пажљиво разматрати сви потенцијални ризици.

Иако су ризици значајног нижег нивоа, треба наставити са активностима које су у досадашњем периоду дале добре резултате, управо у смислу третирања кључних рањивости реалне економије, али и фискалне одрживости и финансијске стабилности. 

Претходна година је била успјешна, а позитивни трендови су настављени и у овој години. Констатовано је да је значајно унапријеђена фискална стабилност, поред осталог и кроз суфицит текућих трансакција буџета, који ће додатно бити унапријеђен релативно високим стопама раста економије у овој и наредним годинама. 

У финансијском сектору значајно расту актива, капитал, депозити, док пад биљеже нивои лоших кредита и каматне стопе. Ови позитивни трендови су настављени и у текућој години. Поздрављена је активност ЦБЦГ на пуној имплементацији стандарда, снажењу регулаторног оквира, не само због хармонизације са добром праксом ЕУ, већ и ради институционалног снажења Централне банке Црне Горе.

Само у пуном садејству и синергији ових позитивних учинака, Црна Гора ће остварити фискалну одрживост, финансијску и макроекономску стабилност, закључено је на састанцима.

МИНИСТАРСТВО ФИНАНСИЈА
ЦЕНТРАЛНА БАНКА ЦРНЕ ГОРЕ

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?