Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

ВД директор Управе полиције Веско Дамјановић учествовао на Генералној скупштини СЕПЦА-е у Охриду

Објављено: 23.04.2018. 23:57 Аутор: УП
ВД директор Управе полиције МУП-а Црне Горе Веско Дамјановић учествовао је на Генералној скупштини СЕПЦА-е (Асоцијација шефова полиција земаља Југоисточне Европе) која је 19. и 20. априла 2018. године одржана у Охриду у Македонији. Са вд директором Генералној скупштини СЕПЦА-а присуствовао је и руководилац Одсјека за међународну полицијску сарадњу Дејан Ђуровић. На састанцима одржаним током конфренције оцијењено је да црногорска полиција квалитетно сарађује са полицијама региона.

Генералној скупштини СЕПЦА-е су присуствовали шефови полиција земаља Југоисточне Европе – члановице СЕПЦА-е из девет земаља, док су представници посматрача били из двије земље које нису чланице СЕПЦА-е и пет међународних организација. Домаћин је био директор полиције Македоније Лазо Велковски будући да ове године СЕПЦА-ом предсједава Македонија.

ВД директор Управе полиције Веско Дамјановић је на конференцији у оквиру које је одржана Генерална скупштина СЕПЦА-е имао излагање које се тиче аналитичког извјештаја о пријетњама у региону држава чланица СЕПЦА-е, активности СЕПЦА-е у оквиру иницијативе Европске комисије о интегрисаном управљању безбједношћу за земље Западног балкана и изазова током размјене информација у оквиру међународне полицијске сарадње.

То су уједно биле и теме конференције, а вд директор Дамјановић је подржао даље активности СЕПЦА-е у дијелу израде стратешког извјештаја уз помоћ Еуропола, који би служио као основ за планско дјеловање полицијских служби земаља СЕПЦА-а, даље интеграције СЕПЦА-е у смислу пројеката и иницијатива Европске комисије за земље Западног балкана и даљег јачања регионалне полицијске сарадње и размјене информација које би довеле до ефикасније борбе против организованог криминала.

На маргинама конференције вд директор Дамјановић се састао са директором полиције Македоније Лазом Велковским, директором полиције Републике Српске Дарком Ћулумом, директором полиције Албаније Ардијем Велиуом и замјеником директора полиције Федерације Босне и Херцеговине Енсадом Корманом. На састанцима са директорима полиција и замјеником директора полиције оцијењено је да полиција Црне Горе квалитетно сарађује са полицијама државама региона, а разговарано је и о модалитетима даље сарадње и изазовима са којима се наше државе сусријећу у борби против свих видова прекограничног криминала. ВД директор Дамјановић се састао и са директорицом регионалног МАРРИ центра Тамаром Мугошом, а током овог сусрета размијењене су информације везане за јачање регионалне сарадње на пољу илегалних миграција и граничне безбједности.

На конференцији су једногласно усвојени закључци СЕПЦА-е који се тичу будућих акзивности које ће земље чланице ове асоцијације предузимати у циљу јачања сарадње и безбједности у региону.

Сљедећи састанак у оквиру македонског предсједавања СЕПЦА-ом одржаће се у новембру 2018. године.

Везани чланци:

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?