Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Саопштење: Уручене награде младим еко-репортерима

Објављено: 23.04.2018. 21:26 Аутор: Министарство одрживог развоја и туризма

Ministarstvo održivog razvoja i turizma

У Министарству одрживог развоја и туризма данас је одржана додјела награда у оквиру конкурса „Млади еко-репортери”. Посебне теме овогодишњег конкурса, који организује невладина организација „ЕКОМ – Удружење за еколошки консалтинг у Црној Гори”, биле су „Одрживи градови и заједнице” и „Еко школе”.

Ministarstvo održivog razvoja i turizma

Награде најбољима уручила је Ивана Војиновић, генерална директорица Директората за животну средину у Министарству одрживог развоја и туризма, које је и овогодишњи покровитељ и домаћин, док је посебна признања додијелила национална координаторка програма „Еко школе” Невена Чабрило из Завода за школство.

На конкурс је пристигло преко 400 радова из 18 средњих и 30 основних школа док је у припреми помагало 67 професора ментора. Након селекције, у конкуренцији за награде било је укупно: 38 текстова, 55 фотографија и 25 видео клипова. Пристигле радове је почетком априла ове године вредновао десеточлани национални жири и одабрао најбоље у 11 категорија (фотографије, чланци и видео радови у три тематске цјелине: „биодиверзитет и предјели”, „млади екорепортери” и „одрживи градови и заједнице”, који су подијељени у двије старосне категорије 12-15 година и 16-19 година.

Како је саопштила Ивана Војиновић, Дан планете Земље представља иделну прилику да се подсјетимо да је Црна Гора синергија контраста природе између планина и мора, алпског и медитеранског биогеографског региона. „Управо из тог разлога, посебан је изазов да у ери убрзаног цивилизацијског развоја гајимо и његујемо, прије свега, један етички однос према природи и природним вриједностима”, навела је она. Војиновић је такође подсјетила да нашу земљу карактерише и широк спектар екосистема бројних биљних и животињских врста, као и станишта те да је тренутно заштићено 15 одсто укупне територије наше земље.

Ministarstvo održivog razvoja i turizma

Мило Радоњић, један од првих награђених младих екорепортера у Црној Гори и учесник Мисије Младих еко-репортера 2018. у Лисабону, изразио је задовољство чињеницом што млади узрасти размишљају о горућим темама које су од изузетног значаја за напредак наше државе те изразио увјерење да ће они једног дана бити веома добри доносиоци кључних одлука будући да већ у овој животној доби размишљају како треба валоризовати праве вриједности.

Ministarstvo održivog razvoja i turizma

Невена Чабрило из Завода за школство, изразила је задовољство чињеницом што је образовање за одрживи развој већ постало дио образовног система свих школа, те додала да од прошле године и предшколске установе имплементирају циљеве одрживог развоја.

На основу пласмана, тематике којом се баве, испуњености критеријума и годишта аутора, биће одређени радови за међународни конкурс „Yоунг репортерс фор тхе Енвиронмент” током маја при чему ће радове оцјењивати угледни жири у коме се налазе представници ФЕЕ, УНЕСЦО, УНЕП, ЕЕА... Проглашење најбољих очекује се 5. јуна 2018. године на Свјетски дан заштите животне средине.

Видео материјал доступан је на сајту: хттп://www.инфобиро.тв

 

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?