Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Најава: Министарка Секулић на отварању ЦЕФТА конференције

Објављено: 24.04.2018. 16:51 Аутор: Министарство економије
Министарка економије Драгица Секулић отвориће конференцију „Трговинским олакшицама у ЦЕФТА региону ка заједничком ЕУ тржишту” која ће сјутра, 25. априла бити одржана у хотелу „Хилтон“ са почетком у 09 сати.

Поред министарке Секулић, конференцију ће отворити предсједник Привредне коморе Црне Горер (ПКЦГ) Властимир Голубовић и директор ЦЕФТА Секретаријата Емир Ђикић.

У оквиру конференције биће одржана три панела, и то: „Међународни правни оквир за олакшање трговине”, „Изазови у прекограничној трговини у ЦЕФТА региону” и „На путу ка заједничком ЕУ тржишту”, у оквиру којих ће говорити представници Свјетске банке, Европске комисије, привредних комора Региона, ЦЕФТА Секретаријата, ГИЗ-а, Националног комитета за олакшице Црне Горе, управа царина наше земље, Молдавије, Србије, управа за безбједност хране Црне Горе и Македоније, ЕУ СЕЕД пројекта.

На конференцији ће бити презентоване обавезе које су прописане Споразумом о трговинским олакшицама СТО, Додатним протоколом 5 уз ЦЕФТА 2006, као и оне из процеса ЕУ интеграција. Циљ је да се укаже на значај унапређења економских односа у региону, посебно у дијелу поједностављивања и хармонизације докумената и процедура на граничним прелазима. 

Подсјећамо, препознајући потребу олакшања трговине, односно промета роба преко граница, потписнице споразума ЦЕФТА 2006 су 26. маја 2017. године усвојиле Додатни Протокол 5. Његова примјена значи да ће одредбе Споразума о трговинским олакшицама бити обавезујуће и за оне потписнице ЦЕФТА које још нијесу чланице Свјетске трговинске организације.

КАНЦЕЛАРИЈА ЗА ОДНОСЕ СА ЈАВНОШЋУ
МИНИСТАРСТВО ЕКОНОМИЈЕ
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?