Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Јелић: Институције државе Црне Горе посвећене унапрјеђењу положаја старих особа

Објављено: 24.04.2018. 18:24 Аутор: мрсс
mrss

Државна секретарка у Министарству рада и социјалног старања, Вукица Јелић састала се данас, 24. априла 2018. године са независном експерткињом УН-а за права старијих особа, Розе Корнфелд Мате. 

Разговарано је о положају старијих особа у Црној Гори, као и могућностима унапрјеђења стања у овој области. 

Констатовано је да сложеност феномена старења захтијева комплексан и свеобухватан приступ у заштити интереса и потреба старијих за који је, у оквиру својих надлежности, одговорна готово свака јавна институција.

Државна секретарка Вукица Јелић истакла је да је ресорно министарство, ослањајући се на Стратегију развоја система социјалне заштите старијих за период од 2018. до 2022. године, посвећено унапрјеђењу социјалне заштите старијих, са интегрисаним услугама и подршком ради очувања и побољшања квалитета живота старијих. 

„Кроз пројекат Наставак реформе система социјалне заштите који Министарство рада и социјалног старања спроводи уз техничку подршку УНДП-а, подржана је услуга „Помоћ у кући за старе“ кроз ангажман 120 геронтодомацица за око 1.200 корисника“ – нагласила је Јелић. 

Државна секретарка је истакла да се институције у Црној Гори, надлежне за старије особе, активно баве овим питањем, нагласивши да у држави тренутно функционишу три дома за старе, те да је покренута изградња новог дома и у Подгорици. 

Она је навела податак да је у току 2017. године у домовима старих у Бијелом Пољу, Рисну и Подгорици право на услугу смјештаја користило је око 560 корисника.

„Сервис Дневни боравак за стара лица представља још један вид подршке и помоћи који ће им омогућити да остану у свом животном окружењу. До сада је основано шест дневних боравака за стара лица у Црној Гори“ – додала је Јелић. 

Препоруке које дају експерти УН-а послужиће да се унаприједи област и стање старијих особа у Црној Гори. 

Експерткиња УН-а за права старијих особа, Мате је нагласила важност доброг законодавног оквира државе како би препоруке из ове области биле успјешно реализоване. 












ПР служба Министарства рада и социјалног старања 
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?