Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Самит СЕЕЦП на Брду код Крања окончан Декларацијом о потврди сарадње у Региону

Високи званичници држава Југоисточне Европе усвојили су данас на Самиту Процеса сарадње у Југоисточној Европи (СЕЕЦП) одржаном на Брду код Крања Декларацију „Брдо Самит СЕЕЦП“ којом су снажно потврдили посвећеност сарадњи у оквиру СЕЕЦП-а са посебним фокусом на европску перспективу региона, очување безбједности и стабилности, као и сарадњу младих и повезаност у области дигиталне економије.

У Декларацији се наглашава заједничка визија Југоисточне Европе као дијела уједињене, слободне и просперитетне Европе, а стабилност, просперитет и добросусједски односи Региона истичу се као главни политички приоритети који би требало да буду реализовани кроз развој, економски раст, усвајање и провођење реформи као и кроз интензивне напоре на рјешавању преосталих отворених питања уз уважавање постојећих споразума.

На Самиту је потврђена консензусом донијета одлука о консекутивним мандатима на дужности генералног секретара Савјета за регионалну сарадњу (РЦЦ) тако што би од 2019. до 2021. ту дужност обављала кандидаткињу Албаније Мајлинда Брегу, а након ње, од 2022. до 2024. кандидат Црне Горе проф. др Игор Лукшић.

На Самиту је усвојена одлука да да Процесом сарадње у наредном двогодишњем периоду предсједавају Босна и Херцеговина и Косово.

Предсједник Владе Црне Горе Душко Марковић рекао је на Самиту да, имајући у виду савремене и динамичне изазове са којима се суочава регион Југоисточне Европе, постојећи оквир представља платформу кроз коју заједнички долазимо до најбољих рјешења која ће допринијети обезбјеђивању сигурности, стабилности и напретку нашег региона.

„Регион мора остати фокусиран на процесе интеграције у ЕУ и НАТО који представљају најбољи начин за јачање демократије, економског развоја и просперитета у нашим државама. Увјерени смо да ће наше чланство у НАТО имати позитиван ефекат на дугорочну стабилност и безбједност региона“ – рекао је премијер Марковић.

Предсједник Владе је подсјетио да је Црна Гора снажно посвећена очувању добросусједских односа и унапређењу регионалне сарадње и истакао достигнућа наше земље у европским интеграцијама и на значајне институционалне и правне реформе које доводе до конкретних резултата у борби против корупције и организованог криминала.

„Користим ову прилику да искажем задовољство Извјештајем Европске комисије за Црну Гору, који је представљен 17. априла, у којем је евидентан укупни напредак Црне Горе у процесу приступања ЕУ као и убрзани економски раст у претходној години, будући да смо били једна од најбрже растућих економија у Европи“ – рекао је на Самиту премијер Душко Марковић.

Премијер је обраћање на Самиту завршио израженим очекивањем наше земље да ће предстојећи Самити Европска унија – Западни Балкан у Софији као и самит у Лондону бити прилика да се даље продуктивно разговара о важним питањима за регион, повезивању, економској стабилности, безбједности и политичком насљеђу, уз фокус на европску перспективу Западног Балкана, и конкретним регионалним инфраструктурним пројектима.

На Самиту су, поред предсједника Владе Црне Горе и домаћина – премијера Словеније Мирослава Церара учествовали премијери Бугарске Бојко Борисов, Хрватске Андреј Пленковић и Косова Рамуш Харадинај, предсједавајући Савјета министара Босне и Херцеговине Денис Звиздић као и високи званичници Албаније, Македоније, Србије, Молдавије, Румуније, Грчке и Турске.

СЛУЖБА ЗА ОДНОСЕ С ЈАВНОШЋУ ВЛАДЕ ЦРНЕ ГОРЕ

ВИДЕО: хттпс://yоуту.бе/X2еХб0опб1к

 

 

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?