Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Лоан: Никшић: Три лица лишена слободе због сумње да су починила кривично дјело зеленаштво

Објављено: 25.04.2018. 14:19 Аутор: УП
Службеници Управе полиције МУП-а – Центра безбједности Никшић су јуче, у склопу обавјештајног пројекта „Лоан“ који се односи на спрјечавање и доказивање кривичних дјела зеленаштво, лишили слободе три лица због постојања основане сумње да су починил кривично дјело зеленаштво на штету једног лица.

Наиме, службеници ЦБ Никшић су, 24.04.2018. године, предузимајући мјере и радње у склопу обавјештајног пројекта „Лоан“, лишили слободе П.Р. (28), безбједносно интересантно лице И.П. (36) и С.К. (29), сва лица из Никшића, због постојања основане сумње да су починили кривично дјело зеленаштво на штету Н.Г.(22) из Никшића.

Полицијско – тужилачке активности упућују сумњу да је безбједносно интересантно лице И.П. починио кривично дјело зеленаштво на начин што је са оштећеним Н.Г. у јануару 2018. године уговорио несразмјерну каматну стопу тзв. зеленашку камату у износу од 10% на новчану позајмицу од 5.000 еура, при чему је уговорена мјесечна камата износила 500 еура. Оштећени је том прилком као средство гаранције у залог овом лицу дао пмв марке „Шкода Суперб”, чија је вриједност око 30.000 еура, а којом приликом је сачињен фиктивни уговор о продаји који је код нотара заведен као прави.

Надаље, оштећени Н.Г. је почетком године, од И.П, након првог задужења, позајмио још 5.000 еура, тако да је укупно дуговање према њему износило 10.000 еура. И.П. је у овом случају, сумња се, уговорио несразмјерну каматну стопу у износу од 10% на главни дио дуга од 10.000 еура, што је на мјесечном нивоу износило 1.000 еура камате. Н.Г. је до сада вратио 3.600 еура уговорене зеленашке камате на главницу дуга од 10.000 еура који је остао неизмирен.

Током спроведене криминалистичке обраде дошло се до сумње да је С.К. уговорио са Н.Г. преузимање дуга који оштећени има према И.П. С.К. је исплатио дуг оштећеног и том приликом са њим уговорио позајмницу у износу од 13.500 еура под уговореном зеленашком каматом од 8%, на главни дио дуга, што на мјесечном нивоу износи око 1.000 еура.

Том приликом Н.Г. је опозвао пуномоћје И.П. и сачинио ново пуномоћје са С.К. за путничко моторно возило марке „Шкода Суперб”, које је дао у залог као средство стварне гаранције да ће измирити потраживања под уговореним условима према С.К. У овој уговореној радњи оштећени је требало да исплати прву рату на рачун камате 01.05.2018. године у износу од 1.000 еура новца.

Током даљих полицијских активности дошло се до сумње да је у фебруару 2018. године оштећени Н.Г. са П.Р. уговорио позајмицу од 6.500 еура уз зеленашку камату од 10% на главни дио дуга, при чему је мјесечна рата камате износила 650 еура. Као средство стварне гаранције, оштећени Н.Г. је П.Р. дао у залог путничко моторно возило марке „Шкода Оцтавиа”, чија је вриједност 17.000 еура, при чему је на захтјев П.Р. потписано пуномоћје код нотара. У овом уговореном послу, оштећени је исплатио дио од једне мјесечне рате на рачун камате, у износу од 450 еура.

Даљим активностима, у циљу обезбјеђења доказа за кривични поступак, службеници ЦБ Никшић извршиили су претресе станова и других простоија на шест локација, које користе осумњичена лица, којом приликом је код С.К. пронађено и одузето путничко моторно возило марке „Шкода Суперб”, као и пуномоћја о предметном возилу, лап топ и два мобилна телефона. Такође, приликом претреса просторија које С.К. користи пронађен је и привремено одузет ловачки карабин цал. 8x57 мм, као и дјелови од ловачке пушке, 85 комада пиштољске муниција цал. 9 мм, 45 комада пиштољске муниције цал 7,65 мм, 40 комада пиштољске муниције цал 7,62 мм, 50 комада малокалибарске муниције 22 мм и један оквир од пиштоља.

Приликом претреса локације коју користи безбедносно интересантно лице И.П. пронађена су два комада пиштољске муниције за револвер „Магнум .357”, два мобилна телефона и четири СИМ картице, док је код П.Р приликом претреса објекта који користи пронађен и привремено одузет мобилни телефон са СИМ картицом, као и документација (уговори, пуномоћја, листови непокретноси) који ће бити предмет даљих провјера у односу на извршење предметног и других кривичних дјела.

О догађају је обавијештен државни тужилац у Основном државном тужилаштву у Никшићу који је наложио да се И.П, С.К и П.Р. лише слободе и да му се проведу уз кривичну пријаву због постојања основане сумње да су починили кривично дјело зеленаштво. Тужилац се изјаснио да ће након вјештачења одредити у односу на све привремено одузете предмете.
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?