Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Прво школско такмичење из области Машинства

Објављено: 25.04.2018. 16:24 Аутор: ПР служба Министаратва просвјете

Актив бродомашинске групе предмета организовао је Прво школско такмичење из области машинства. Такмичење се састојало из Техничког цртања – израде радионичког цртежа предмета и Радионичке праксе – израде предмета на основу израђеног радионичког цртежа употребом ручног алата и одговарајућих машина и уређаја.

На такмичењу су учествовали ученици другог разреда бродомашинског смјера и то:

одјељење 2.а

одјељење 2.б

Алекса Коњевић

Андрија Перовић

Борис Кривокапић

Дарко Вушовић

Бранко Ивановић

Лука Михајловић

Давид Поповић

Петар Ивановић

Ђорђе Зоњић

Стефан Катурић

Марцус Долинац

Жељко Перишић

Матија Вуковић

У организацији такмичења учествовали су наставници: Василије Ђуровић, Ристо Мирановић, Марјан Брчић и Иван Перчин уз подршку школског домара Јосипа Семерада.

Првог дана такмичења, 14.04.2018. године, ученици су показали своја знања и вјештине у области техничког цртања. Задатак је био израда радионичког цртежа постоља у задатим димензијама уз поштовање свих правила и стандарда у овој области. За овај задатак, такмичари су имали 2 часа да заврше свој технички цртеж.
PR služba Ministarstva prosvjete

Други дан такмичења организован је 21.04.2018. године са почетком у 10:00 часова. Свих 13 такмичара је приступило изради постоља на основу података из радионичког цртежа. Израда постоља се састојала од ручне обраде материјала резањем, обраде турпијом, брушења, израде заобљења задатог полупречника према цртежу, обиљежавању рупа, бушењу стоном бушилицом и израде унутрашњег навоја урезницом. Након овог дијела такмичења, ученици су имали краћи одмор и припрему за обраду материјала заваривањем. Задатак је био да се два комада заваре употребом РЕЛ апарата. Сваки ученик је прије почетка обраде заваривањем био упознат са опасностима при РЕЛ заваривању као и са обавезом употребе личних заштитних средстава.

Када су припремили радни простор и обрадак за заваривање, ученици су приступили овом дијелу такмичења. Ученици су један по један заједно са наставником улазили у радионички простор гдје се изводи заваривање. Након извршеног процеса заваривања, сваки ученик је свој рад означио својим именом и оставио наставницима на преглед.

Овај дио такмичења је трајао до 15:30 часова након чега су се наставници и ученици окупили и отишли на плажу, да такмичарски дио дана употпуне дружењем. Захваљујемо тиватској компанији која послује рестораном ГРИЛЛ СПЕЗЗА будући да је свим учесницима Првог школског такмичења из области Машинства обезбједила храну и пиће. 

Након прегледа цртежа и мјерења модела које су ученици израдили, жири у саставу: Ристо Мирановић (предсједник), Марјан Брчић (члан) и Иван Перчин (члан) донио је једногласну одлуку да је:

- Прво мјесто освојио ученик Матија Вуковић (2.а)
- Друго мјесто освојио Андрија Перовић (2.б)
- Треће мјесто су подијелила два ученика: Алекса Коњевић (2.а) и Борис Кривокапић (2.а)

Ово такмичење је доказ жеље ученика бродомашинског одсјека Средње поморске школе да своја знања, вјештине и компетенције покажу и ван наставе, да није једини циљ стицања знања и вјештина само „петица“ већ и стицање повјерења наставника у ученике и обрнуто, без обзира на оцјену која се уписује у дневник.

Ученици су исказали велико задовољство што су имали прилику да се са наставницима друже. Наставници нису крили задовољство што имају задатак и част да образују и васпитавају младе чије ће компетенције бити најбоља промоција вјештина која чине будућност свјетског поморства.
За извјештај са Првог школског такмичења захваљујемо професору Марјану Брчићу.
ЈУ Средња поморска школа Котор 
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?