Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Најава: Конференција - Паметна специјализација: иновације, предузетништво и конкурентност

Објављено: 25.04.2018. 13:55 Аутор: Министарство науке
Министарство науке Црне Горе у циљу промоције Стратегије паметне специјализације организује конференцију под називом С3.ме - Паметна специјализација: иновације, предузетништво и конкурентност, 11. маја у хотелу Хилтон.

Црна Гора је започела процес предузетничког откривања (Ентрепренеуриал дисцоверy процесс-ЕДП), што представља трећу фазу у изради Стратегије паметне специјализације, након квалитативне и квантитативне анализе економског, иновативног и научноистраживачког потенцијала.

У овој фази, привредна друштва имају најзначајнију улогу. Како бисмо додатно промовисали С3 стратегију на конференцији ће присуствовати представници Удруженог истраживачког центра (Јоинт ресеарцх центер-ЈРЦ), консултанти за ЕДП, представници привредних друштава, представници академске заједнице, чланови Ужег и Проширеног тима, као и чланови Интерресорне радне групе за израду С3 стратегије. Консултантску подршку овој фази израде Стратегије обезбиједио је ЈРЦ.

Паметна специјализација је концепт који је Европска унија усвојила како би обезбиједила регионални развој базиран на иновацијама и синергији различитости. У питању је документ за чију је израду задужено Министарство науке, у блиској сарадњи са Министарством економије.

С3 је водећи принцип који окупља пословну заједницу, научно-истраживачке и јавне институције као и грађане, с примарним циљем развоја и коришћења иновација за подстицање економског раста и конкурентности, кроз примјену постојеће базе знања и компетенција у циљу коришћења тржишних потенцијала и рјешавања друштвених изазова.

Главни циљ С3 је да се повећа конкурентност црногорске економије, концентришући ресурсе знања и повезујући их с ограниченим бројем приоритета. С3 ће омогућити и развој нових секторских области или индустрија инвестирањем у истраживање и иновације у областима које садрже стратешки потенцијал у нашој држави.

Идентификацијом кључних приоритета у С3 омогућиће се концентрација истраживачких капацитета и инфраструктуре. То ће користити и јавном и приватном сектору, који ће на тај начин окупити критичну масу истраживача који ће заједнички радити на стратешким темама истраживања и развоја с циљем постизања истраживачке изврсности, као и њихове комерцијализације.


Да ли вам је садржај ове странице био од користи?