Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Савјет за приватизацију и капиталне пројекте усвојио Информацију о јавној понуди за преузимање акција РУП-а објављеној од стране ЕПЦГ

Савјет за приватизацију и капиталне пројекте је, на данас одржаној 11. сједници којом је предсједавао предсједник Савјета, премијер Душко Марковић, размотрио и усвојио Информацију о јавној понуди за преузимање акција Рудника угља Пљевља а.д. објављеној од стране Електропривреде Црне Горе а.д. Никшић и препоручио Влади да прихвати јавну понуду Електропривреде Црне Горе (ЕПЦГ) за преузимање 31,1117% капитала Рудника угља Пљевља (РУП) које су у државном власништву.

Рок за прихватање понуде је 15 дана од дана објављивања, односно до 4. маја 2018, године у 16:00.

Током дискусије указано је на чињеницу да је у власништву Црне Горе 31,1117 одсто акција РУП-а и 57,015 одсто акција у ЕПЦГ, која је уједно и највећи купац угља произведеног у РУП-у са учешћем које не пада испод 90 одсто те да вертикална интеграција процеса производње представља оптимално рјешење. У материјалу који је Савјет размотрио наводи се да је независни процјенитељ Делоитте д.о.о. Београд извршио процјену фер и инвестиционе вриједности РУП-а те да је у складу са дефиницијом из Међународног стандарда финансијског извјештавања 13 (МСФИ 13). Фер вриједност акције, као цијена која би била добијена за продају имовине, плаћена за пренос обавезе у редовној трансакцији између учесника на тржишту на датум одмјеравања, износила је, према Извјештају, на дан 31. децембра 2017. године 6,40 еура. Инвестициона вриједност акције, базирана на потенцијалним пословним уштедама у пословању, према Извјештају, на исти дан је према Извјештају 6,90 еура.

Цијена акција по којој се спроводи поступак преузимања износи 6,40 еура по акцији и утврдена је у складу са Чланом 17, став 4 Закона о преузимању акционарских друштава, Елаборатом о процјени фер вриједности акција Рудника угља АД Пљевља, који је такође сачинио Делоитте д.о.о Београд.

Јавна понуда садржи и праг успјешности од 51 одсто што значи да се добровољна јавна понуда сматра успјешном уколико ЕПЦГ стекне најмање 2.582.866 акција или 51 одсто укупног броја акција РУП-а са правом гласа. У супротном, наведено је у материјалу који је Савјет усвојио, ЕПЦГ неће стећи акције РУП-а пријављене у поступку добровољне јавне понуде за преузимање.

СЛУЖБА ЗА ОДНОСЕ С ЈАВНОШЋУ ВЛАДЕ ЦРНЕ ГОРЕ

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?