Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Министар Нурковић на ТЕН-Т данима у Љубљани: Црна Гора настоји да се максимално ангажује у безбједности саобраћаја и прекограничној сарадњи

Објављено: 26.04.2018. 18:07 Аутор: МСП

Делегација предвођена министром саобраћаја и поморства Црне Горе Османом Нурковићем учествује у Љубљани (Република Словенија) на ТЕН-Т данима, водећем догађају на тему европске повезаности у области саобраћаја, са посебним фокусом на питања безбједности у саобраћају и прекограничну повезаност. Поред министра Нурковића, Чланови Делегације су државна секретарка Ангелина Живковић, секретар Адис Пепић, директор Директората за жељезнички саобраћај Милан Банковић и самостална савјетница Билсана Бибић.

Током првог дана догађаја, министар Нурковић је излагао на министарској сједници посвјећеној Западном Балкану и Турској на тему ,,Јачање повезаности и прекограничне везе” којом је предсједавала европска комесарка за саобраћај Виолета Булц. Комесарка Булц је сједницу отворила истичући позитивне кораке направљене на пољу сарадње у области саобраћаја у скорије вријеме, укључујући потписивање Уговора о оснивању транспортне заједнице, као и напредак у преговорима са Турском који се управо огледа и самом присуству турског подсекретара на министарској сједници. Она се такође осврнула на отворена питања којима се треба и даље бавити, а посебно на питање недостатка координације на пољу прекограничне сарадње, као и области безбједности на путевима и дигитализације транспорта.

Министар Нурковић је у свом излагању истакао потребу за средствима за оправдавање и промоцију пројеката који ће стимулисати регионалну економију, као и за јачањем капацитета планирања и пројектовања, те припрему интегрисаног коришћења различитих видова транспорта. Везано за безбједности саобраћаја на путевима и прекограничну сарадњу, министар је искористио прилику да истакне да је Црна Гора партнер који настоји да се максимално ангажује, што је показала и Влада Црне Горе која је министра у веома кратком року овластила да потврди и потпише Декларацију о безбједности у саобраћају и Декларацију о прекограничним прелазима. Министар је напоменуо да ће Црна Гора на овој приоритетној агенди наставити предано и посвећено да ради, али апостофирао да се једино кроз блиску заједничку сарадњу и техничку и финансијску подршку, може кроз један транзициони период, приближити условима живота грађанина Европске Уније.

Осврћући се на улогу Турске у развоју коридора на великим даљинама који повезују Европу и Азију, министар Нурковић је предложио разматрање могућности укључивања Турске као земље посматрача у примјени Уговора о транспортној заједници, с обзиром на раст турске економије посебно у посљедњој декади, достигнути ниво развоја и физичке и меке инфраструктуре, примијењеним стандардима и иновативним технологијама, а посебно узимајући у обзир неодвојиво важан гео-стратешки положај Турске.

Поред министра Нурковића, сједници су присуствовале и његове колеге министри из Косова, Босне и Херцеговине, Македоније и Албаније, као и државни секретар Србије. Министри Хрватске, Словеније, Бугарске, Грчке, Пољске и Чешке су такође узели учешће изразивши подршку напретку у области саобраћаја у земљама Западног Балкана и подстичући побољшање регионалне повезаности, као и повезаности овог региона са ЕУ. Поред министара и високих представника Европске комисије, међу којима је био и гдин. Колин Волф, вођа јединице НЕАР Д5, на састанку су активно учествовали и представници међународних финансијских институција ЕИБ-а, ЕБРД-а и Свјетске банке. Овом приликом, они су се осврнули на већ постојеће пројекте у региону Западног Балкана, али и на потребу и вољу да се обезбиједе потребна финансијска средства за даље унапређење саобраћајне инфраструктуре на овим просторима.

Завршни дио сједнице је закључен од стране комесарке Булц, која је изразила задовољство што високи представници региона Западног Балкана могу да заједно дискутују питања од значаја за све земље којих се тичу, без обзира на различите погледе у неким областима, посебно истичући потребу за интегрисаним регионалним приступом саобраћају као генерални концензус саме сједнице. Након изагања, присутни министи земаља Западног Балкана су потврдили Декларацију о безбједности у саобраћају и Декларацију о граничним прелазима.

Министар Нурковић се на маргинама догађаја сусрео са својим колегама министрима Босне и Херцеговине и Косова, као и са државним секретаром Србије.

Министарство саобраћаја и поморства

 

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?