Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Активира се још 200 хектара пољопривредног земљишта у државној својини: Подижу се нови комплекси маслињака, винограда, засада смиља и прерађивачки погони

Објављено: 27.04.2018. 16:00 Аутор: МПРР

Више од 200 хектара пољопривредног земљишта у државном власништву на три локалитета у општинама Котор, Улцињ и Подгорица, које је Влада у децембру прошле године огласила за давање у закуп, биће валоризовани кроз заснивање пољопривредне производње и прераде.

Комисија за валоризацију пољопривредног земљишта у државној својини оцијенила је прихватљивим понуде три компаније које су пристигле на тендере за закуп - 157 хектара земљишта на локалитету Врановићи у општини Котор, близу 34 хектара земљишта у Голубовцима у општини Подгорица, као и 10 хектара земљишта на локалитету Бриска Гора на територији општине Улцињ.

Сходно закључку Владе, са јучерашње сједнице, потпредсједник Владе и министар пољопривреде мр Милутин Симовић, који предсједава Комисијом, потписаће уговоре о закупу са компанијама „Челебић Аграр“, „Агролифе Монтенегро“ и „Винарија Миловић“.

Реализацијом планираних пројеката на закупљеном земљишту на три локалитета биће инвестирано укупно 9,2 милиона еура у покретање пољопривредне производње и прераде, уз запошљавање 41 радника.

MPRR

На Бигову, на опожареној површини, биће подигнути маслињаци

Закупом 157 хектара на локалитету Врановићи у општини Котор, компанија „Челебић Аграр“ планира да на подручју Бигова подигне савремене засаде маслина и изгради погон за производњу висококвалитетног маслиновог уља. Земљиште је закупљено на 30 година. Очекивање је да ће реализација ове амбициозне пословне идеје, кроз коју ће закупац инвестирати око 7,3 милиона еура, допринијети супституцији увоза маслиновог уља.

Осим што ће покретање пољопривредне производње на том локалитету донијети бројне економске бенефите, између осталог, и отварање до 20 радних мјеста, санираће се велика опожарена површина која тренутно нарушава природни амбијент тог приморског подручја.

Након што је трговачка компанија Воли, закупом комплекса на Шасу, показала опредијељеност да прошири пословање на област пољопривреде, примјер компаније „Челебић Аграр”, показатељ је растућег интересовања црногорских компанија да диверзификују своје пословање кроз област пољопривреде. То је један од показатеља да је пољопривреда у Црној Гори препозната као шанса за уносан бизнис и област у коју се све више инвестира.

MPRRУ Голубовцима велика плантажа смиља

На локалитету Голубовци, на око 34 хектара закупљеног земљишта, компанија “Агролифе Монтенегро” планира да заснује плантажу смиља, уз улагања у износу од више од милион еура, гдје ће, како се наводи у инвестиционом плану, посла бити за 19 радника.

Циљ компаније која већ посједује органску производњу љековитог и ароматичног биља, на 15 хектара смиља и 3 хектара под матичњаком, јесте ширење производње, стварање додате вриједности и остваривање знатно већих прихода, кроз покретање прераде,односно дестилерије за етерична уља. Ова инвестиција отвара простор да мали произвођачи љековитог биља из овог региона и шире имају могућност услужне прераде и побољшаног пласмана.

MPRR Виногради и маслињаци и на Бриској Гори

Заснивање 8 хектара винограда и садњу 1.500 до 2.000 стабала маслина, планирао је власник Винарије Миловић на закупљеном државном земљишту површине 10 хектара на локалитету Бриска Гора, у Општини Улцињ. Планирана инвестиција износи 260.000 еура. Како је наведено у инвестиционом плану, закупац планира да врати углед црног вина произведеног на локалитету Бриске Горе, које је имало препознатљив квалитет и потражњу и ван граница Црне Горе. Закупац планира да асортиман производа прошири са висококвалитетним маслиновим уљем, које ће уз вино, као аутохтоне црногорске производе, понудити туристичком тржишту.


Након успјешно спроведених јавних позива за давање у закуп нових 200 хектара земљишта, може се констатовати да пројекат валоризације земљишта у државном власништву даје жељене резултате. То су стварање нове вриједности у сектору пољопривреде, раст квалитета и конкурентности, супституција увоза одређених производа, као и отварање значајног броја нових радних мјеста.

На бази исказане предузетничке иницијативе и реално утемељеног очекивања да ће се такав тренд наставити, Комисија за валоризацију пољопривредног земљишта у државној својини наставиће и даље да препознаје и оглашава у закуп и остале комплексе пољопривредног земљишта на територији цијеле Црне Горе, који се деценијама нијесу обрађивали, а имају потенцијал да кроз квалитетне пројекте из области пољопривреде значајно и вишеструко допринесу развоју.

Комисија за валоризацију пољопривредног земљишта у државној својини


Да ли вам је садржај ове странице био од користи?