Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Министар Нурковић у Љубљани се билатерално састао са министром инфраструктуре Словеније, Петером Гашпершичем: Два министра разговарала о преношењу знања у области жељезнице

Објављено: 27.04.2018. 17:38 Аутор: МСП

Делегација предвођена министром саобраћаја и поморства Османом Нурковићем, присуствовала је јуче званичном отварању ТЕН-Т дана који се одржавају у Љубљани, од 25. до 27. априла, а церемонију је отворио премијер Републике Словеније, Миро Церар, који је истакао значај саобраћаја за развој привреде, као и потребу за инвестирањем у транспортну инфраструктуру, модернизацију жељезнице и одрживу мобилност.

Он је истакао да ће Словенија наставити да улаже у развој саобраћајне инфраструктуре, наводећи кључне области за инвестирање као што је развој аутономних и повезаних услуга мобилности. Премијер Церар је подржао европску комесарку Виолету Булц у њеним напорима да унаприједи транспортне коридоре унутар ЕУ али и да исте прошири на Западни Балкан. Поред премијера Церара, на церемонији отварања говорили су: Ивајло Московски, министар саобраћаја, информационих технологија и комуникација Бугарске, Карима Дели, предсједница Комисије за саобраћај и туризам у Европском парламенту, Марош Шефчович, потпредсједник Европске комисије и Виолета Булц, европска комесарка за саобраћај.

Комесарка Булц је своје излагање започела осврћући се на значај ТЕН-Т дана, који су окупили више од 2000 учесника, укључујући 17 министара земаља чланица ЕУ и 9 министара из сусједних земаља. Она се фокусирала на кључне приоритете у области саобраћаја – унапређење ефикасности, бољу повезаност и смањење негативних посљедица у контексту визије нула (нула смртних случајева и тешко повријеђених у саобраћајним несрећама, нула емисије штетних гасова, и нула папира до 2050). У свом излагању, Булцова је позвала учеснике да се у области саобраћаја оријентишу на декарбонизацију, алтернативне енергије, бољу организацију мобилости и дигитализацију, користећи прилику да још једном истакне значај мултимодалности.

Током учешћа на ТЕН-Т данима, министар Нурковић је искористио прилику да се билатерално састане са својим колегом, министром инфраструктуре Словеније, Петером Гашпершичем. Два министра су разговарала о преношењу знања у области жељезнице, искуствима у коришћењу пред-приступних фондова Европске уније и ефикасним начинима управљања инвестицијама у сектору жељезнице.

Поред осталих чланова Делагације, министра Нурковића је пратио генерални директор Директората за жељезнички саобраћај, који је имао прилику да се детаљније упозна са увођењем интелигентних транспортних система на жељезници, даљим развојем мултимодалног саобраћаја и коришћењем ЦЕФ фонда за жељезничке пројекте.

Министарство саобраћаја и поморства

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?