Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Премијер Марковић у АмЦхам: ЦГ у 2018. наставља успјешан тренд из 2017. Очекујем раст изнад пројектованих 3%

Služba za odnose s javnošćuSlužba za odnose s javnošću

Предсједник Владе Душко Марковић саопштио је да најновији подаци показују да Црна Гора у И кварталу 2018. године наставља позитиван и успјешан економски тренд из 2017. године, те да стога очекује да пројектовани годишњи привредни раст од 3 одсто буде премашен.

„Ми имамо раст у индустријске производње у прва три мјесеца 2018. године 39%, у прехрамбеној индустрији 17%, имамо за прва три мјесеца раст у туризму око 30 одсто, имамо раст у шумарству, у дрвопреради, у вађењу руда, у преради камена... Ја вјерујем да ћемо ми пребацити, и био бих незадовољан ако не пребацимо, пројекције о расту економије преко 3 одсто у овој години. Прва три мјесеца показују да ћемо те пројекције пребацити. Није то само наш резултат. То је заједнички резултат свих вас овдје који сједите, ваших компанија, ваших менаџмента, ваших запослених... Ја тај успјех и тај резултат дијелим сам вама, захвалан сам вам на на разумијевању, на подршци и на партнерству и желим да још снажније радимо на томе и у овој години и вјерујем у осталим годинама мандата ове Владе“ – поручио је предсједник Владе данас привредницима на редовној годишњој конференцији „Отворено са премијером“ који организује Америчка привредна комора (АмЦхам) у Црној Гори.

Привреда да буде иницијативна према Влади

Премијер је, разговарајући са предсједницом АмЦхама Катарином Булатовић рекао да је Савјет за конкурентност констатовао да држава има озбиљне недостатке у припреми заонодавства са аспекта њиховог утицаја на укупан пословни амбијент, те да је од министарстава затражио да побољшају сарадњу. Предсједник Марковић је, међутим, позвао привреднике да и они дјелују активно те да упуте Савјету за конкурентност конкретне иницијативе.
„Немојте улогу Савјета за конкурентност гледати само кроз сједнице Савјета по конкретном дневном реду. То је административни приступ. Позивам вас према Савјету идете са конкретним иницијативама које можда ми не очекујемо и које нијесмо у стању да препознамо. То може допринијети новом квалитету наше сарадње и рада Савјета за конкурентност. Дајите иницијативе, притискајте нас, указујте нам на недостатке наших регулаторних реофрми како бисмо ситуацију поправљали, наш амбијент чинили повољнијим и услове за валоризацију наших ресурса учинили сигурнијим“ – рекао је Премијер.

Борба против сива економије један од кључних задатака

Предсједник Марковић је рекао да Влада борбу против неформалне економоје сматра једним од кључних задатака, и да су наш одлични економски реазултати у прошлој години резултат и наше успјешне борбе против сиве економије. Као илустрацију навео је да је прошле године наплаћено 79 милиона еура више него 2016. Предсједник Владе је у вези са тим рекао да се побољшава наплата акциза на дуванске производе.
„Коначно смо поправили слику када су у питању акцизе на дуванске производе. У овом периоду од 20 дана повећани су приходи од акциза за 13 одсто. Дакле, поправљамо ону ружну слику са почетка. Јуче смо на сједници владе договорили, министар финансија је добио ту обавезу, да направимо детаљну анализу шта се дешава на тржишту и какви ће бити наши одговори у кратком року да елиминишемо те слабости. Борба против сиве економије је наш кључни задатак. Она треба да нам омогући ширење пореске и економске базе“ – рекао је премијер Марковић.

Политичка и безбједносна стабилност је услов напретка

Одговарајући на питање предсједнице Америчке привредне коморе Катарине Булатовић да ли Влада планира ове године измјене пореске политике премијер је рекао да Влада ни до сада није подизала порезе на добит и доходак, већ да је углавном повећавала опорезивање потрошње, свјесна да то није популарно, али уз увјерење да Влада треба да доноси одлуке које су добре за Државу.

Премијер је рекао да сматра да за пословање, валоризацију ресурса и повољан пословни амбијент нијесу најважније реформе већ је најважнија политичка стабилност и безбједност.

„Ништа нам ово не би користило, и да смо спустили ПДВ да је Црна Гора била у политичкој и безбједносниој нестабилности. Ни једна стропа пореза не би користила, дупло мања од ове за подстицање развоја економије и раста да имамо политичку и безбједносну нестабилност. А ми смо обезбједили и политичку и безбједносну стабилност. Уласком у НАТО ми не само да смо је обезбиједили него смо је учинили одрживом вјерујем за сва времена. Тако да смо ми радили на више поља“ – рекао је премијер у Америчкој привредној комори.

Јавне набавке, дигитална економија, трома администрација…

Предсједник Владе Душко Марковић је говорио привредницима, међу осталим, о потреби даљег унапређења система јавних набавки и озбиљног напретка у дигиталној економији.

Честитајући Америчкој привредној комори у Црној Гори десетогодишњицу рада Премијер је рекао да је позвао министре да интензивније сарађују са привредом те да Влади партнерство са АмЦхамом није важно само ста становишта креирања закојнске регулативе већ и како би наша администрација добила нову слику и боље разумјела пословнио и друго оркужење како би ефикасније одговорила потребама.

„Администрација зна често да се затвори у административне канцеларијске оквире“ – рекао је премијер додајући да таква ситуација доприноси да администрација не региструје довољно јасно промјене и потребе друштва. „Контакт са вама нам даје и ту димензију и изграђује нашу способност. Дакле, инсистираћу да наша комуникација буде у овој години и у наставку интензицнија и садржајнија“ – закључио је предсједник Владе Душко Марковић.


Služba za odnose s javnošćuSlužba za odnose s javnošću

Катарина Булатовић: АмЦхам успјешно сарађује са Владом

Предсједница Америчке привредне коморе у Црној Гори рекла је да АмЦхам успјешно сарађује са Владом на програмима сарадње покренутим прошле годијне са четири министарства: финансија, економије, рада и социјалног старања и здравља и да је сарадња треба да доведе до ефикаснијег уклањања бизнис баријера, квалитетнијих текстова правних аката који регулишу пословни амбијент, те њихове боље примјене, од стране, како јавне управе, тако и приватног сектора. Она је истакла неопходност интензивнијег укључивања пословне заједнице у процес израде закона.

„Укључивање бизнис заједнице у фази обликовања регулативе сматрамо неопходним, јер само такав транспарентан и предвидив процес доношења одлука води нас до унапређења пословног амбијента... И ове године, у оквирима нашег партнерства, очекујемо позив од стране премијера г-дина Марковића за укључивање наших АмЦхам представника у радне групе за израду актуелних прописа у оним областима који су од значаја за бизнис заједницу. Предвидљивост пореске политике, борба против сиве економије и корупције, заштита животне средине, питање мобилности тржишта рада, транспарентна политка у области некретнина и угоститељства, значајни су приликом доношења одлуке да ли инвестирати у нашу економију. Побољшавајући услове пословања у наведеним областима, допринијећемо трансфромацији Црне Горе у модерну, европску државу“ – рекла је предсједница Америчке привредне коморе у Црној Гори.

Џуди Куо: АмЦхам неопходан партнер економске сарадње ЦГ и САД

Замјеница амбасадорке САД Џуди Куо рекла је на конференцији да су САД и Црна Гора савезници и да дијеле заједничке циљеве укључујући јачање трговинског партнерства и економске сарадње и да је за то обијема странама АмЦхам неопходан партнер.

„АмЦхам је успио да постане снажано и кредибилно пословно удружење које може олакшати позитивне промјене и побољшати инвестициону климу у Црној Гори које ће привући и америчке и глобалне инвеститоре. Партнерство АмЦхама са Владом, које потврђује и данашњи догађај, посебно је важно како Влада Црне Горе наставља да се бори са економским изазовима убијеђена сам да ће АмЦхам наставити да буде важан и снажан представник бизнис заједнице и осигурату да Влада размотри и перспективе компанија и инвестирора приликом доношења одлука“ – рекла је Џуди Куо.

АмЦхам мрежа је једна од највећих пословних мрежа на свијету коју чине 177 комора широм свијета. У Црној Гори мрежу чини више од 80 компанија.

  


          
СЛУЖБА ЗА ОДНОСЕ С ЈАВНОШЋУ ВЛАДЕ ЦРНЕ ГОРЕ
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?