Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Шеховић: Срећан упис у средњу школу, и да бира памет, а не предрасуде

Објављено: 27.04.2018. 21:12 Аутор: ПР служба Министаратва просвјете

Срећан упис у средњу школу, и да бира памет, а не предрасуде, поручио је министар просвјете др Дамир Шеховић на великој промоцији средњих стручних школа, која је данас одржана у Подгорици и којој је присуствовало преко 500 полуматураната. Догађај је организован у оквиру кампање Министарства просвјете Стручно је кључно! Запосли се, заради и себе изгради. Шеховић је истакао да је прошле године преко 5 000 свршених основаца уписало средње стручне школе и поручио да те школе, уколико дијете има афинитета за њих, могу прушити одличну базу за изградњу каријере, али и наставак школовања.

На стотине полуматураната биле су у прилици да погледају и презентације најинтересантнијих занимања која се нуде у стручним школама. Кључне поруке које су послате, су да средње стручне школе нуде одличне могућности за свакога ко има склоности за специфичне области које се у њима изучавају. Ученици завршних разреда основних школа су тако слушали о томе да стручно образовање нуди велику могућност запослења након завршетка образовања, али да је предрасуда да те школе не нуде проходност ка факултетима тј. могућност за наставак образовања. Млади су информисани и да се у школској 2017/2018. години по програмима гимназије и стручног образовања образује 27.798 ученика, а од тога, по програмима стручног образовања образује се 18.773 ученика, односно већина. У прошлој години уложено је скоро 350.000 еура у опрему радионица у осам стручних школа.

Поручено им је да стручне школе уписују и одлични ученици, побједници државних такмичења у знању, носиоци дипломе „Луча“. Ученици стручних школа побједници су и међународних такмичења у знању. Покретачи су различитих иновативних идеја на такмичењима за младе таленте, а за примјер је узета Средња електротехничка школе „Васо Алигрудић“ чији су ученици урадили спот за кампању промоције стручног образовања.

Нема неталентованог човјека. Само оног који је имао среће да своје животно позвање открије раније, и оног коме је из разних разлога то теже ишло. Ја стога као своју личну обавезу и обавезу Министарства просвјете, видим управо потребу да вам на вријеме укажемо на све могуће изборе, како бисте могли да начините онај прави. Он је полуматурантима поручио да одлуке о средњој школи не доносе на основу предрасуда о „популарним“ и „мање популарним“ школама или занимањима, већ на основу основу споственог увјерења, информисаног мишљења, и уз помоћ најближих.
Основци су у директном разговору са ученицима и професорима средњих стручних школа сазнали и да је највеће интересовање ученика је за програме: Економски техничар, Правно-административни техничар, Здравствени техничар, Фармацеутски техничар, Физиотерапеутски техничар, Туристички техничар, Техничар друмског саобраћаја, Наутички техничар, Кувар и др.

Наша кампања „Стручно је кључно! Запосли се, заради и себе изгради,“ није случајно за главног лика узела Рељу. Дјечака који је, као многи до сада, изабрао средњу стручну школу и себи отворио врата. Она, која можда никад не би отворио да се водио погрешним разлозима за избор средње школе. Реља сте зато сви ви. Ви, који сте већ изабрали добро, и ви који у наредних мјесец дана одлучујете којим ћете путем кренути. Охрабрујем вас да, ако цијените да за то имате склоности, направите избор који је прошле године направило око пет хиљада свршених основаца, који су се одлучили за средње стручне школе, закључио је Шеховић.”

Присутнима се обратио и Зоран Кликовац, директор једне од највећих средњих стручних школа “Сергије Станић”, који је рекао да се знање у тој школи не стиче са муком, већ у околностима и амбијенту који је врло интересантан и подстицајан за младе људе, укључујући похађање наставе код најбољих послодаваца. Током презентације присутни су се подсјетили да је Школа “Сергије Станић“ основана 1966. године, што значи да биљежи више од пола вијека постојања. Некада је функционисала као двије засебне школе, а онда је договором Трговинске и Угоститељске школе донијета одлука о интеграцији у једну образовну установу. Они који желе да се упишу овдје могу бирати између смјерова попут: Туристички техничар, Техничар кулинарства, Техничар услуживања, Техничар продаје, Посластичар… И најважније, истакнуто је да је ова школа изњедрила врхунске професионалце из поменутих области.

Поручено је да образовну понуду средњег стручног образовања у школској 2017/2018. години чини 17 образовних програма у трогодишњем трајању и 50 у четворогодишњем трајању. У музичким школама реализује се 14 програма из области музичке умјетности.

За музички сегмент била је задужена Школа за музику и балет “Васа Павић”, и то директорица ове школе Зоја Ђуровић са хором, те професор Милорад Шуле Јововић са ђацима.

Средње стручне школе имале су на штандовима презентације из: машинства, електротехнике, козметике, куварства, припреме коктела, грађевинарства…


ВИДЕО

Министар просвјете Дамир Шеховиц - Велика презентација средњих стручних школа

ФОТО
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?