Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Обиљежен Међународни дан дјевојчица у ИЦТ-у

Објављено: 27.04.2018. 20:00 Аутор: ПР служба

И ове године Привредна комора Црне Горе (Одбор удружења ИЦТ-а), у сарадњи са Министарством Просвјете обиљежила је Међународни дан дјевочица у ИЦТ-у. Обиљежавање овог дана почело је 2011.године на иницијативу Међународне телекомуникационе уније (ИТУ) у склопу глобалног циља да се подигне свијест о важности оснаживања и охрабривања дјевојчица и дјевојака да се укључе у образовне програме с фокусом на ИЦТ и граде своје каријере у овој области. Дан дјевојчица у ИЦТ-у обиљежава се посљедњег четвртка у априлу.

Представнице компанија, чланица ОУ ИЦТ-а, покушале су својим презентацијама подстаћи дјевојчице да своју будућност, која је неминиовно свима везана за ИЦТ, виде, не само као конзументи, већ као ствараоци савремених трендова. Ове године свој допринос дале су компаније:

БИЛД СТУДИО- дјевојчицама завршног разреда ОШ“Павле Ровински“ презентовано је како да у СЦРАТЦХ-у напишу своје прве програме.

ИЦТ ИНВЕСТМНМЕНТ- Неда Јелић је ученицама Гимазије „Слободан Шкеровић“ кроз радионицу показала како могу да креирају свој блог помоћу алата Wордпресс. Заједно су креирали блог о храни.

ТЕЛЕНОР- Нина Дробњак је са дјевојчицама из ОШ “Муса Бурзан” подијелила велики број информација о томе зашто је рад у ИЦТ занимљив. Охрабрила их је да раде на развоју свог талента, занемаре предрасуде и изборе се за своју позицију на пољу информационих технологија. За развој те области, у којој се очекује пола милиона непопуњених позиција у наредних пар година у Европи, потребна је још снажнија женска перспектива.

PR služba

ЧИКОМ –Снежана Бошковић је са дјевојкама из Средње електротехничке школе „Васо Алигрудић“ одрџала радионицу. Циљ радионице је био да се дјевојчицама приближи појам софтверско инжењерство које је релативно млада дисциплина која је још у развоју. С обзиром да ће се дјевојчице ускоро наћи на прекретници која се тиче избора професије радионица је била идеална прилика да им приближи овај креативни инжењерски посао и могућности које тај посао нуди.

Кроз примјере дјевојчицама је објашњено како запослени који се баве различитим пословима у ИТ компанији (развој софтвера, дизајн, пројектни менаџмент, софтверско тестирање..) приликом развоја софтвера раде и функционишу као један савршени тим. Тим који у процесу развоја софтвера прикупља захтјеве клијента, пише функционалне спецификације, развија софтвер, врши тестирање како би финално рјешење било стабилно, пише упутства и ради обуку корисника на терену.

Дјевојчицама је поручено да слиједе своје жеље и снове и да храбро крену у ИТ свијет, јер ИТ није само за дјечаке већ за све.

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?