Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Посјета министра Богдановића Светој Столици: Интензивнија сарадња са Светом Столицом и Ватиканским архивима

Објављено: 27.04.2018. 23:21 Аутор: Министарство културе
Služba za odnose s javnošćuSlužba za odnose s javnošću
  
  

Министар културе Александар Богдановић се, током другог дана боравка у Риму, срео са подсекретаром Свете Столице за односе са државама монсињором Антоаном Камилерием.

Састанку је присуствовао амбасадор Црне Горе при Светој Столици и Сувереном Витешком Малтешком Реду Миодраг Влаховић

Министар Богдановић је током разговора истакао како је Црна Гора посвећена јачању толеранције и његовању различитости, као и да мултукултурни, мултивјерски и мултиетнички склад представља једно од највећих богатстава наше земље. 

Разговарано је о досадашњој сарадњи коју су Црна Гора и Света Столица оствариле у области културе и оцијењено да је она била садржајна и квалитетна. Наглашено је да је од изузетне важности наставак заједничких пројеката и у том смислу изражена спремност двије стране да додатно интензивирају сардњу. 

Саговорници су изразили посебно задовољство због планиране историјске посјете државног секретара кардинала Паролина Црној Гори 28. и 29. јуна, чији ће домаћин бити Предсједник Владе Душко Марковић. Нагласили су да ће овај догађај представљати додатни подстицај нашим традиционално пријатељским односима. 

Монсињор Камилери је потврдио заинтересованост Свете Столице за отварање Нунцијатуре у Црној Гори и истакао увјерење да ће у наредним мјесецима бити дефинисана локација објекта у којем ће бити смјештена. 

Током посјете Светој Столици министар Богдановић се срео са директором Ватиканских архива др Јоханом Иксом

Министар Богдановић је пренио интересовање Државног архива Црне Горе и научно-истраживачких институција за приступ документима којима располажу Ватикански архиви, а који могу бити од значаја за истраживање и документовање историје Црне Горе. 

Директор Икс је исказао спремност Ватиканских архива да омогући Црној Гори пиступ дигитализованој библиотеци и архиву Свете Столице и исказао задовољство што ће сарадња двије државе на овом плану бити додатно оснажена.

Саговорници су предложили потписивање меморандума о разумијевању у којем би се прецизније дефинисали сви апекти будуће сарадње и планирали зајднички пројекти двије стране. 

Након разговора са др Иксом министар Богдановић је обишао Ватиканске архиве, гдје је био у прилици да види дио Архива у којем се на истакнутом мјесту чува оригинални примјерак Конкордата Црне Горе и Свете Столице из 1886. године.

МИНИСТАРСТВО КУЛТУРЕ
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?