Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Саопштење: Скупштина усвојила Уговор о извршењу Пут опције

Објављено: 27.04.2018. 23:08 Аутор: Министарство економије
Скупштина Црне Горе усвојила је данас Уговор о извршењу Пут опције између Црне Горе и А2А, чиме су стекли сви неопходни услови да Уговор, по овлашћењу Владе, у име Државе потпише министарка економије Драгица Секулић.

Министарка Секулић казала је данас у Парламенту да Уговор предвиђа, умјесто прве транше у износу од 35,7 милиона еура за 7.826.438 акција, Држава уплаћује 68,9 милиона еура за 17.252.885 акција.

У складу са Уговором, износ је дисконтован са 250 милиона еура на 230,6 милиона еура, по дисконтној стопи која одговара параметрима задужења државе са одговарајућим роком доспијећа.

„Током маја држава са 57,01% власништва у ЕПЦГ, умјесто на 63% долази на 70,16%. Тиме Држава практично враћа свој власнички удио у ЕПЦГ на ниво прије дјелимичне приватизације и докапитализације из 2009. године, већ у првом кораку“, казала је министарка Секулић.

Преостале акције, према Уговору, предвиђено је да буду преузете од стране саме ЕПЦГ, кроз механизам стицања сопствених акција, у складу са Законом о привредним друштвима и од стране Државе у наизмјеничним траншама.

„Основном варијантом је предвиђено да друго стицање акција од стране Државе буде обављено 01. маја 2019. Године за износ од 39,9 милиона еура за 8.826.438 акција. Преостале акције, кроз двије транше у јулу 2018. и 2019. године, стекла би сама ЕПЦГ“, објаснила је министарка.

Полазне претпоставке, како је казала, за нови уговор биле су:
- Уважавање ограничења постављених потребама фискалне консолидације,
- Чињеница да ЕПЦГ представља ресурс од стратешког значаја, са изузетним приносним потенцијалом,
- Позитивни резултати активности на обезбјеђењу недостајућих буџетских средстава у циљу замјене постојећих дугова повољнијим финансијским аранжманима,
- Неопходност поштовања уговорних обавеза са инвеститорима у циљу слања јасне слике о Црној Гори као поузданој инвестиционој дестинацији,
- Потреба интензивирања инвестиционог циклуса у производне објекте ЕПЦГ.

Подсјећамо, Акционарски уговором између Црне Горе и А2А, закљученим 29. августа 2016. године, ове двије стране су, као акционари ЕПЦГ регулисали питања у вези са управљањем том компанијом, као и услове раскида стратешког партнерства. Амандманом број 1, 29. Марта 2017. године, продужен је рок на који су акционару А2Аy дата управљачка права у компанији, до јуна 2017. године. Обзиром да по истеку наведеног рока нису препознати предуслови за продужетак сарадње на истим принципима, Влада Црне Горе није прихватила иницијативу А2А да продужи рок важења управљачких права А2А у ЕПЦГ, због чега је 01. јула 2017. стратешки партнер иницирао процедуру раскида партнерства обавјештењем о активирању Пут опције.

КАНЦЕЛАРИЈА ЗА ОДНОСЕ СА ЈАВНОШЋУ
МИНИСТАРСТВО ЕКОНОМИЈЕ
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?